Земята като жив организъм

2012-02-24_1664_wМнение (К.Кеворкян): Когато науката разглежда земята като жив организъм, то може да се приеме като дадено, че хората се явяват част от взаимовръзката на живота на земята.

Някога отдавна, когато сме били ловци, хората саме живеели в хармония с природата, а не отделено от нея. Не сме се смятали за по-висши от природата и сме били свързани с нея.

Когато научният прогрес напредна, станахме наблюдатели на природата, а не нейна част, стремейки се да заставим природата да работи за нас. Ако отново можем да погледнем на нашата Земя като на жив организъм, то ще почувстваме стремеж да живеем с нея в хармония, а не така, сякаш земята – това е безкраен доставчик на ресурси за наша полза.

Реплика: Именно лекомислената ни гордост ни заслепява и не ни дава да погледнем на обкръжаващия ни свят, като на пълен със смисъл и разум, по-висок от нашия, защото в него действа висша природа, на която той се подчинява, указанията на която изпълнява. А човекът в света е подобен на малък вредител, от който целия свят иска да избяга…

[72985]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: