Преходният период към нивото „Човек“

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Когато става въпрос за четирите стадия на развитие, как да обясним на какъв етап се намираме?

Отговор: Днес човечеството се намира на етапа на прехода от третия стадий към четвъртия.

Всеки стадий има свои подстадии. Например, ако вземем стадите на развитие на самия човек, относително неживата, растителната, животинската природа и нивото „Човек“, доколкото съществуваме десетки и дори стотици хиляди години, то развитието по историческата ос можем също да оценим, като първи, втори, трети и, сега, четвърти стадий.

Да допуснем, някъде през 16-ти век, в края на Средновековието, започва техническата революция, развитието на културата, науката и т.н. Това е вече третият стадий, т.е. човечеството започнало интензивно да се грижи за своя живот, за себе си, като за животно. Това са буржуазните революции и в краен етап капитализмът.

А дотогава човечеството се е намирало на растително ниво. Средновековието, древността, – това са все признаци на растителния тип, на растителния характер на развитие.

Още по-рано сме се намирали на така нареченото неживо ниво, когато човекът с помощта на малко сили, с невисока ефективност на труда, е можел да се грижи само за това, за да изхрани себе си и не повече от това.

От 12-та беседа за интегрално възпитание, 16.12.2011

[72546]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: