Четирите стъпки към светлината

каббалист Михаэль ЛайтманКонгрес в пустинята Арава. Урок №1

Въпрос: Усеща ли човек действието на светлината, връщаща го към Източника? И ако да, как той чувства това въздействие?

Отговор: Светлината, връщаща към източника, действа върху нас постоянно. Но нейното действие се разкрива след няколко етапа, по които преминава през нас. Както при четирите стадия на разпространение на пряката светлина, когато малхут достига своето окончание, и в нея се осъществява цялото осъзнаване на кетер, тогава се получава скок на новото стъпало, и малхут на висшия парцуф става кетер на нисшия. И отново се извършват множество вътрешни действия – от кетер до малхут, стъпалото приключва – и става раждането на новото стъпало.

Затова светлината, от своя страна, винаги въздейства – разбира се с онази сила, с която човека я активизира. Но дори, когато светлината въздейства добре, трябва да се случат определено количество вътрешни действия, докато човек започне да разпознава вътре в тези действия кетер, корена – защо така се е случило, кой е направил това и т.н.?

Затова, ако започнем да усещаме, Кой се занимава с нас, за какво, какво Той желае от нас, как ни е създал, как ние трябва да реагираме на Него и как реагираме сега – това означава, че сме достигнали точката на малхут вътре в нас.

Така малхут в четирите стадия на разпространение на пряката светлина изведнъж усеща: ”Кетер е целият отдаващ, а аз – напълно получаваща. Аз не мога да се понеса такава! Какво да правя със себе си? Искам да се съкратя! Малхут има сила да се съкрати. Кабалистите разказват, че на такова високо ниво, действително има такава сила да се съкрати и да престане да работи с намерение да се самонаслади.

А ние нямаме такава сила. Защо нямаме? Защото трябва да достигнем до любовта и отдаването. Затова ние трябва да се съединим с другите, тъй като с това изучаваме, какво се нарича отдаване и заедно с другите да поискаме от корена, от кетер да ни даде тази сила.

Всичко е програмирано в точно съответствие с четирите стадии на пряката светлина – или направо, отгоре надолу, или в обратна посока, отдолу нагоре. Няма нищо друго.

Затова, ако човек чувства вътре в себе си, че започва да усеща, откъде пристига въздействието на светлината – това означава, че той вече е постигнал не само осъзнаването на злото, но и корена на това осъзнаване.

От първия урок в Арава, 23.02.2012

[71171]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed