Броня против егоизма

каббалист Михаэль ЛайтманВ духовната работа има различни „съдии и надзиратели“. Едни действат до придобиването на първия екран, което се нарича преходът на махсом. Тези съдии и надзиратели работят в пряка и обратна форма, т.е. увеличават желанието ни за наслаждение, което е подобно на това, да присъждат на човека по-голямо наказание. А той трябва да се издигне над това и да покаже в своя защита „заслуги“, показващи, че той иска да се откъсне от този егоизъм.

И не просто да си затвори очите за него, а да го осъзнае, докато не разбере, че е длъжен да се помоли за помощ, да повдигне МА“Н. Защото от дълбоката пещера егоизмът не може да избяга сам, а само в степента, до която човек се обръща с молитва, приемайки го като затвор. И тогава започва да моли да му помогнат да излезе.

А след това, вместо страдания в този свят и усещане за тъмнината на пещерата, му дават наслаждения, за да не иска да излезе от пещерата. Той си остава в егоистичната пещера, която изведнъж започва да му се струва като богат дворец, просто рай – и се питаш защо ли ти трябва нещо друго? Така отглеждат човека, предлагайки му всичко, което поиска: „Искаш ли, получавай всички съкровища на бъдещия свят тук, в този свят – всичко, с изключение на единство с останалите, заради сливане с Твореца“.

Така изкушават човека и трябва да разберем, че и тази проверка идва от съдиите и надзирателите, за да може в крайна сметка да му осигурят необходимостта от екран, който ще му позволи да излезе от пещерата, защитавайки се с броня, с екран от своя егоизъм и егоистични наслаждения.

Какво е това човек: това е голямо желание, което ние рисуваме като съсъд – а над него е най-голямото наслаждение. И целият въпрос е само в това, има ли той екран, разделящ едното от другото: голямо желание, глад, студ, тъмнина, безсилие в желанието да се наслади – а над него са всички наслаждения. Как може да устои пред тях? Или той ще ги вземе, или ще моли за екран срещу тях, за да се напълни именно чрез сливането с Твореца.

Цялата ни работа се осъществява чрез съдии и надзиратели. Има много различни видове от тях, за които може дълго да се разказва – но нека да ги опознаем в реалния живот.

От урока по статия на Рабаш, 21.02.2012

[70544]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed