Шансът на живота ти

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Заради предстоящия конгрес аз изпитвам прекалено силен страх и напрежение. Няма усещане за радост и любов – единствено изисквания и заплахи. Вече не ми се иска и да отида. Защо съм в такова състояние?

Отговор: Защото никога не си мислил, че конгресът – това не е пикник. Винаги си идвал на конгресите ни като на фестивали, наситени с лекции, представления, концерти, танци, храна… Ако човек се пробужда в резултат на тези действия, за него те са плодотворни и сериозни. А ако не, той може просто да се радва на живота, не може да стигне до същността.

Както и в древността, някои са идвали в Храма, защото там винаги е имало прясно месо и хубаво вино. Други са отивали там с някои по – различни  мисли.

Днес насърчаваме човека да разбере къде се намира. Всеки трябва да разбере и да приеме това, във всеки трябва да живее дълбока тревога. Тора дори дава примери за външни признаци на такова състояние, описвайки сътресения, мълнии и пр.  Наистина е така  .

И при това, такъв важен статус трябва да предизвика у нас радост. Макар и чрез свойствата преодоляване (гвурот), но на теб ти се разкрива по-висока степен – ако, разбира се, си достоен за нея. А ако не си – тук ще намериш мястото на своето погребение. Е, решавай, струва ли си да идваш?

Качеството е по-важно от броят на участниците. Едно нещо е масовото разпространение на принципа на взаимното поръчителство, а друго – духовният подем в пустинята.

Ако човек дойде тук като на пикник, той ще причини на себе си вреда. Разреждайки нашите сили, пречейки ни със странични мисли и желания, по-късно той ще получи наказание за това. Такъв човек не трябва да идва. Това е място само за тези, които са настроени най-сериозно.

Ще разбера хората, които според здравия си разум ще си останат в къщи. Точно това ще бъде и сериозно отношение: човекът се страхува, не е сигурен в себе си, разбира, че вътрешно е още слаб.

Е, какво пък, може би след две хиляди години, ще му се предостави още един шанс?

От урока на тема „Устав на конгреса в Арава“, 20.02.2012

[70380]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: