Хармония със самия себе си

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Можем ли в курса на интегралното обучение да обсъждаме всякакви семейни проблеми, и да ги присъединяваме към интегралността?

Отговор: След като казваме, че частното и общото са равни, значи, може да присъединим това към семейството. Напълно! Тоест вие тутакси преминавате от класа, от групата в семейството и създавате в него интегрални условия.

Занимаваме се с това, че създаваме семейство – нещо общо, над нас, където аз и ти – сме ние. След това автоматически включваме към това и децата, и те също стават част от тази интегрална система. Създават се съвсем други отношения в семейството.

Главното – никой да не притиска никого, защото нормалното правилно развитие предполага вътрешна хармония на човека с неговите вродени качества. Не трябва да ги скривам, унищожавам, някак да ги премахвам и прочие. Трябва да достигна такова състояние, когато, обратно, те се разкриват в мен напълно.

Не ни е ясно, защо съхраняваме всички наши отрицателни свойства: лъжа, завист, ревност, ненавист, всички видове страх и така нататък. Но всички те си имат своето решение, своята реализация именно в това последно състояние. Постепенно в степента си на развитие човек вижда, че те са му необходими, че той ги приема, но по обратен начин, когато тези страхове го заставят да бъде интегрален, и го извеждат „извън себе си“, а не го затварят вътре.

От 8-та беседа за интегрално възпитание, 15.12.2011

[69309]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: