Криза в мрежата

каббалист Михаэль ЛайтманСъобщение: За пръв път в историята на интернет бунтът и протестите започнаха в самата мрежа. Много уеб-сайтове прекратиха своята работа, потапяйки мрежата в „информационно затъмнение“.

Протестите са предизвикани от два законопроекта – Sopa и Pipa, подготвени от правителството на САЩ. Официално тези законопроекти са предназначени да преустановят пиратските продукти и да защитят авторското право на уеб-сайтовете извън границите на САЩ. При това, проектите вече са подложени на критиката на такива уважавани източници като Google, Wikipedia, Tumblr и Twitter. Членовете на интернет-съобществото са убедени, че тези закони ще задушат всички признаци на свобода и откритост в мрежата.

Единственото място в света, където винаги можеше да се намери безплатна и свободна информация, вече е под ударите на Американското правителство. Никой от тези, които са подготвяли този закон, дори не е помислил да се поинтересува от мнението на средностатистическите потребители.

Световната криза се добра и до мрежата, но ни се иска да вярваме, че прогресивната част от човечеството все още може да повлияе на хода на тази история.

Реплика: Има два пътя – цензура или възпитание. Цензурата не е поправяне. Ако не започнем да се поправяме, да се възпитаваме – мрежата, създадена от нас, ще ни „изяде“, защото представлява нашето собствено уродливо отражение. Необходимо е не ограничаване на мрежата, а възпитание на човечеството. Ето с какво трябва да се заеме мрежата! Ако някой извънземен влезе в нашия интернет и види какви сме – не бихме ли се засрамили от себе си…?

[67185]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: