Да се издигнем над своя егоизъм

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: В какво се състои действието издигане над егоизма? Това мисловен процес ли е или включване на някакво намерение? Какво е това?

Отговор: Можете да се опитате самостоятелно или с помощта на психолог да разкриете своята същност. Просто да откриете себе си, така да се каже, да направите дисекция и да изложите своята същност пред себе си с всичките й свойства, желания и мисли.

Свойствата са ни дадени от природата, желанията се формират под влияние на обкръжаващата среда, а мислите се формират за да изпълним и реализираме тези желания, да достигнем желаното. Такива сме създадени.

Когато виждате пред себе си цялата картина на вашия психологичен вътрешен  свят, тогава можете да се отнасяте обективно към нея, сякаш това не сте вие, и можете да работите над самия себе си.

Ако при това се присъединявате към някаква особена цел, която искате и можете да постигнете и започвате правилно да работите с вашите вътрешни дадености, свойства, получени от родителите или от далечни прадеди, да работите с желанията, които сте получили от обкръжаващата среда в процеса на възпитание и с мисълта, как максимално да реализирате тези свойства и желания, ако виждате пред себе си някаква много сериозна, голяма, грандиозна цел – значи, вие можете обективно да започнете работа със своите дадености, за да постигнете тази цел.

Тази цел се поддържа от обществото около вас. Вие можете с помощта на обществото, с помощта на тяхната критика, одобрение, с помощта на тяхната поддръжка, получавайки от него сила, енергия, да започнете да работите с всичко това. И това общество постоянно ще ви показва вярната посока към целта, защото целта е вътре в самото общество – внедряването ви в това общество като органичен елемент.

В такъв случай вие се издигате над себе си и гледате на себе си отстрани – от страната на това общество, от страната на тази цел. И естествено, започвате правилно и обективно да се променяте, при това независимо, какво усещате в своите егоистични желания, мисли и свойства. Основната проверка е , че при това се интегрирате с обществото и още повече се доближавате до  целта си.

Ако това е така, на вас ви е напълно безразлично, какво правите със себе си. Това означава да се ”издигнете”.

Човек сам трябва да дойде до тази цел, до това ниво. Защото всеки от нас трябва осъзнато да постигне състоянието на интегрално взаимодействие с останалите, използвайки при това всичките вътрешни и външни ресурси на обкръжаващото общество и своето собствено. Но той трябва сам да се промени , а не само да популяризира тази методика.

От 7- та лекция за интегралното възпитание, 14.12.2011

[68075]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: