Тайната, изплувала на повърхността

каббалист Михаэль ЛайтманРазделянето се дължи на факта, че висшите (Г“Е) не успели предварително да преценят наслаждението, което ще получат. Те мислели, че ще се добавят още желания от АХАП, но не успели да преценят, колко голямо ще е усещането на това желание вътре в тях самите, а не в малките – в нисшите.

Едно нещо е плачещото бебе, а друго са страданията на майката, която слуша този плач. Те са „620“ пъти по-силни. И тази разлика те не са могли да оценят, тя е била скрита за тях. Все пак тя се разкрива само в такава система, която отначало се е разбила, а след това се свързва обратно.

Скритата зла нанаклонност – това е мощта на чуждите желания, които при включване в мен, нарастват многократно. Така че ние трябва да разкрием злото. Все пак злото не е просто самият егоизъм, а разликата между твоето малко желание и това колко голямо става то, ако те обичам и затова усещам твоето желание като свое.

Това е разликата между наслаждението получено от чашата с кафе, което ти искаш и това наслаждение, което получавам като ти донеса това кафе. То ще бъде многократно по-голямо от твоето наслаждение.

И на това аз трябва да направя изчисление – на своето наслаждение от това, което ти нося. Това е разликата между Твореца и творението – как Творецът се наслаждава от това, че служи на творението и как „620“ пъти по-високо се издига творението от това, че става подобно на Твореца.

Тази разлика е била първоначално скрита в цялостния, съвършен съсъд и не се е усещала. Струва ми се, че всички тези желания са мои – и Г“Е и АХАП. Ние откриваме тази разлика само в резултат на разделяне.

Ето защо започваме с разбитото състояние. Разликата между наслаждението, което получаваш от моето отдаване и моето наслаждение от това, че ти отдавам – се усеща като ненавист между нас. В такава форма ти чувстваш какво голямо наслаждение можеш да получиш ако поправиш нашето разделяне.

Главното е да усетите делта, различието в силите – разликата между наслаждението от получаването и наслаждението от отдаването. Именно това е раликата между Твореца и творението, която ни разкрива разделянето. Затова е толкова важно да разкрием и да правим разлика „сърце от камък“.

От урока по “Учение за Десетте Сфирот”, 08.11.2011

[60292]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed