Психология на душата

каббалист Михаэль ЛайтманНа уроците изучаваме, наред с другите неща, строежа и взаимовръзката на духовните светове, парцуфи и сфирот. Възниква въпрос: защо ми е нужно? Защото трябва само да предизвиквам върху себе си светлината, възвръщаща към Източника.

Дори и на моя роден език да не е издадена нито една кабалистична книга, мога да седя на урока и да слушам четенето на книгата Зоар, не разбирайки и дума. И това наистина е достатъчно. При Бал а-Сулам, например, е имало няколко ученика, не знаещи идиш, на които е водел занятия.

Едновременно тук се крие и нещо друго. В степента на придвижване започваме да усещаме, да разпознаваме в себе си различни духовни явления. Какво да правим с тях? Ето защо човек все пак изучава науката кабала – във вид на своя вътрешна психология. Благодарение на нея всичко се свързва в една картина.

Разбира се, не веднага, но все пак по-малко той разкрива в себе си това, което произтича на уроците. Така малкото дете учи език, запомня думи, свързва ги с предмети и явления, а след това във всяка дума внася цяло понятие, включващо широк спектър оттенъци, детайли и усещания.

Ето защо трябва да знаем материала, да изучаваме езика на науката кабала, описваща нашата дълбока психология. Както говори Бал а-Сулам, много важно е да встъпиш в кабала също и от страна на материалистичната психология. По този начин изучаваме себе си, започвайки от животинското ниво на този свят и по нататък към човешкото стъпало.

Разбира се, на нас не ни е нужен университетски курс по психология – това ще го добави сумбура. Но когато идваме към науката кабала, струва си да търсим тези детайли на възприятие, за които тя говори.

От урока по “Въведение в книгата “Зоар”, 25.11.2011

[61752]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed