Патентът за несекващото наслаждение

каббалист Михаэль ЛайтманНаслаждението се неутрализира от желанието, защото докоснали се дават накъсо. Когато между плюса и минуса няма съпротивление става късо съединение. Ако обаче, поставим между наслаждението и желанието – между плюса и минуса – резистор, съпротивление, тогава ще можем да избегнем късото съединение, защото ще получаваме допълнителна енергия и накрая наслаждението няма да се неутрализира.

Съпротивлението е това, което пречи напряко да се съединят желанието и наслаждението. Какво може да бъде такъв вид съпротивление? – Другият човек. Ако аз започна да пропускам наслаждението през себе си, в крайна сметка ще имам нужда от това действие.

Да допуснем, че имам дете, за което с удоволствие правя нещо добро и се наслаждавам от това. Мога да правя това през цялото време, защото постоянно изразявам в действията си любов към него, наслаждавам се непрекъснато от това и не се препълвам. А ако имам милион такива деца и имам възможност едновременно да ги напълвам, мога да се напълвам милион пъти повече. При това никога не се препълвам. Всичко зависи от това, дали поставям между егоистичното си наслаждение и егоистичното желание резистор, какъвто може да бъде само друг човек.

Очертава се схема: аз, другите хора, наслаждението. Ако наслаждението преминава през другите хора, – то не се неутрализира. Но как да ги заобичам? Ако това са моите деца, близки е ясно, че това е инстинктивна любов – техните състояния се явяват моето състояние. А как да направим така, че да поставим тук съпротивление и да се издигнем на следващото ниво на творението, на следващото ниво на природата?

Ако действам инстинктивно, се намирам в нашия свят като всяко животно, което се грижи за своето потомство или своите роднини. Трябва да направя особено усилие: да се напълня с любов, със съчувствие към другия човек, който не само ми е безразличен, а когото просто не обичам или даже ненавиждам. Как да променим ненавистта на любов?

Изправяме се пред проблем и ако го решим, ще се издигнем на следващото ниво на мирозданието, в следващото измерение, ще постигнем вечния, съвършен живот, защото ще влезем във вечното и съвършено течение на природата – течението на наслаждението и желанието независимо от нашето тяло. Моите желания, намерения, мисли се намират извън тялото.

От ТВ програмата “Интегралният свят”, 16.10.2011

[59397]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed