Митотворци

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Можем ли да се отървем от вярвания, ако трябва да вярваме в нещо, което още не е открито?

Отговор: Авраам се издигна до първата си степен, разбивайки всички идоли. А на втората степен влезе в „огнената пещ“. Чрез тези етапи човек се откъсва от всички въображаеми връзки между неговата „животинска“ реалност в петте сетива и реалността на духовното.

Това е много трудно. Невъзможно е да се отървеш напълно от митовете, навиците и излишните представи, докато не излезеш в духовния свят. От безнадежност, човек все още си представя духовното по аналогия с материалното, което напълно владее неговите желания, свойствата и чувствата му.

Само разкриването на светлината ще помогне на човек да управлява всички митични образи и познати фантазии. А до тогава, „ангели“, „бесове“, „духове“, Творец и творение, „дворци“ и „небеса“ все едно, ще му се представят като нещо външно. Дори, ако той разбира, че това са сили, му се струва, че те действат извън, а не в него. Вътре той още просто не ги е разкрил.

Така че, аз трябва да ги внеса вътре, да ги разпозная като сили на душата си. Освен тях, няма нищо друго, включвайки всичко, което чувствам сега, включвайки групата, реалността, Твореца. Всичко усещам в своите желания, нямам ни най-малка представа извън тях. Но живот в тази вътрешна картина може да се постигне само чрез  разкриване. Само тогава ще се промени отношението ми към философията, вярванията, към обичайните заблуди и митове. Но не преди това.

През това време човек носи червен конец на ръката, медитира върху картинки и дори достига до приятни усещания, но краткотрайни – на материално, земно ниво. Той се успокоява психически, придобива една въображаема увереност в бъдещето…

Но ние говорим за вярно възприятие, за качествена промяна в мен, когато се издигам, поправяйки себе си и благодарение на това се отнасям правилно към своите проблеми. Все пак, те идват, за да ги разпозная и веднага да изменя отношението си от получаване на отдаване.

Но вместо това, да кажем, купувам светена вода, дарявам за благотворителност и т.н. С други думи, аз не поправям причината за злото, което усещам в едно от своите желания,  а  си купувам психологическа компенсация, ако имам пари разбира се.

Това е абсолютно в противоречие с мъдростта на Кабала, която посочва голямата вреда на тези методи, които само отдалечават човека от поправянето.

От урока по статия “Същност на религията и нейната цел”, 27.11.2011

[61853]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed