Задължение на ученика – да се радва!

каббалист Михаэль ЛайтманТрябва постоянно да се стремим към съвършенство! Човек се развива само за сметка на това, че през цялото време върви по дясната линия, чиито символ е радостта. Трябва постоянно да си представяш добрите състояния: състояние на развитие, подем, вдъхновено и възвишено настроение, величието на Твореца и висотата на целта.

Към това е насочена цялата ни работа и грижа –  да не позволим на егоизма ни да ни вкарва в отчаяние. Това е много важно!

И макар често да ни се струва, че ако се потапяме в самокритика и се ровим в себе си, с цялата сериозност и страдание – то това е признак за велик човек, работещ върху себе си. Но това означава, че не работи върху себе си, а влачи поводите, следствие от егоизма си.

Сериозността не е в това да ходиш със сериозно изражение на лицето, а да се намираш в огромно вътрешно напрежение, удържайки себе си в усещане за величието на целта. Трябва да се повдигаш към въображаема картина, образа на желаната цел – такава, каквато можеш да си я представиш. До такава степен, че постоянно да те вдъхновява този стремеж: да достигнеш до отдаване на Твореца, да Му направиш добро, приятно, да Му донесеш радост, като на човек, когото обичаш.

Написано е: ”Да нямаш други богове”. Можеш ли да си представиш такова състояние, че само Той е единственият пред теб, като твоя постоянна цел?

И тогава трябва да развия отношението си към Него и да разбера, посредством какво, при какви условия, при какъв случай мога да Му отдам? – Само при това условие, че се намирам с другарите в една връзка, и заедно с тях се стремя към това. Тоест имаме общо желание, една посока, обединяваме се заедно и се притегляме към Него, за да Му доставим радост. Защото повече няма какво да Му дадем!

Да си представяте такава ситуация и да живеете с такъв стремеж – това е най-първото състояние, с което човек вече започва правилното придвижване към целта. Това се нарича дясна линия.

А когато срещу това се разкрива лявата линия, то ще ни бъде ясно, че ни е дадена, за да повдигнем още по-високо дясната линия, докато практически не достигнем до отдаване.

Да достигнем до нея можем само при условие, че лявата линия ще расте и над нея ще напредваме.

От урок по статия на Рабаш, 01.11.2011

[59428]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed