Еврото стана Сталинград за Германия

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (К.Охман, експерт от немския фонд): Бюджетът и финансовата структура на Германия се намират в отлично състояние, затова немците не са готови да поддържат Гърция и зоната на еврото. Това е политически проблем, но финансова криза в Германия няма.

Немците не разбират, че подкрепата на Гърция не е подкрепа за друга страна. Това е подкрепа за зоната на еврото. А ако еврото падне – това ще бъде най-големият проблем за тях. Германия живее за сметка на еврото.

През последните 7-8 години мощното икономическо развитие на Германия беше предопределено от това, че има евро и я няма дойчемарката. За сметка на еврото немците могат повече да продават. Германия днес е най-големият износител на стоки в Европа. Ако всички се върнат обратно към националните си валути, първа от това ще загуби Германия.

Проблемът е, че нито Меркел, нито другите политици могат да обяснят това на хората. Ако еврото се срине, Германия със своите дойчемарки ще се превърне във втора Швейцария. Сега икономическото положение в Швейцария е много лошо, защото швейцарският франк е прекалено силна валута. По тази причина швейцарците не могат да си продадат качествените стоки за износ – те са прекалено скъпи. Ако се срине еврото, в Германия ще имаме аналогични проблеми.

Гърция беше приета в еврозоната защото гърците излъгаха европейците и скриха вътрешния си дълг. Сега ако Гърция бъде изхвърлена от Евросъюза, ние бихме загубили 140 милиарда от евродълга.

Повтарям: трудно е да обясним на хората, че помощта за Гърция е в интересите на Германия. Именно ние имахме икономически ръст през последните 10 години и печелихме пари от това. Сега трябва да помогнем на Гърция, да помогнем на другите, за да могат за в бъдеще те също да купуват немски стоки. Ако не го направим, след една година ще има голяма криза в Германия. Нашите стоки просто няма да има кой да ги купи.

Реплика: Нищо няма да помогне. И много да се произвежда и много да се продава – кризата ще продължава, докато развитието на човечеството не доведе до икономика на разумното потребление. Време е да се замислим как да изграждаме общество в условията на 50% безработица и разумно равно потребление и разпределение…

[59755]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed