„Превключвател“ на възприятието

Въпрос: Коя, според Вас, е най-трудната точка на издигане за начинаещият кабалист към разкриване на висшия свят?

Отговор: Най-голямата трудност, даже бих, казал преобръщането във всички разбирания за себе си и за света, стана в мен, когато осъзнах, че цялата разлика и отличие между този свят и висшия свят – е само в моето възприятие, отношението ми към света:

– когато се отнасям към него естествено, както съм се родил, егоистично – възприеманият от мен свят се нарича „ТОЗИ СВЯТ“.

А доколкото така го възприемат и всички останали хора, то го наричаме „НАШИЯТ СВЯТ“.

– когато се отнасям към света, сякаш той и аз сме едно и също нещо, с любов, с отдаване – то възприеманият, усещаният от мен свят се нарича „висш“, „духовен“, „бъдещ“ – относително моето предишно, минало, усещане.

Така, разбирането на това, че има само „превключвател“ на възприятието, и той е: от „желанията и мислите за себе си“ – „този свят“, към „желанията и мислите за другите“ – „висшия свят“, – смятам, че това постижение е най-трудното в живота на човека. Да си представиш това не мислено, а чувствено, за да стане „твое“, е толкова непросто, че за това минават много години от живота, по моите наблюдения – десетки години!

Толкова ни е лесно да си представим „другия свят“, съществуващ извън пределите на нашия свят, Вселена, или извън пределите на нашия живот, след смъртта. За нас е естествено да си го представяме във вид, подобен на земния, или във вид на други същества и образи, но не и възникващ в този свят, в моето възприятие на всички обкръжаващи ме обекти и хора, като мои части, като част от себе си.

Никак не можем да приемем, даже ако многократно сме слушали и чели за това, че разликата в световете е в нашето отношение към обкръжението: „към себе си“ – усещам „този свят“, „от себе си“ – усещам „висшия свят“.

Дотолкова сме привикнали, враснали сме се в усещането за обкръжаващият ни свят, като неизменима реалност, че не можем да си представим, че всичко зависи от нашето отношение към него.

Кабала говори за това, че възприемам света само вътре в мен, а извън мен – той не съществува. Оттук вече съм „изчислил“, че трябва да променя само себе си. А „да променя себе си“ – означава да променя не своите желания и свойства, а своето отношение към света, своето намерение, как да го използвам, т.е. „към себе си“ (за себе си), или „от себе си“ (заради другите).

Формирането на този „превключвател в себе си“ ми е взело много време. Но след, като той се усети в теб като съществуващ, с него вече е лесно да се работи и неговото превключване от „към себе си“ на „от себе си“ – се явява единственото важно нещо в живота. С това и започва истинската духовна работа – самоанализ и действие за поправяне.

В днешно време това преобръщане на съзнанието става по целия свят, всеки трябва да усети този „превключвател“ в себе си, но доколкото това постижение ще става масово, то ще бъде относително по-лесно за всеки човек.

[61124]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: