Писмо на приятел

Знаеш ли защо почти всички наши взаимоотношения завършват с раздор? Или с конфликт, или с нежелателни резултати, или кавги? Ние не си допадаме.

Не, характерът няма нищо общо тук. И дори навиците също не са важни. Нито възрастта или възпитанието, нито социалните различия имат значение.

Не си допадаме по желанията. Всичко на всичко. Ти искаш едно, аз – друго. Ти – повече, аз – по-малко. Искаш зелено, а аз – червено. И като цяло не искам нищо, а ти искаш целия свят.

Не можем да имаме еднакви желания, защото сме различни. Израстваме по различен начин, различно усещаме, различно гледаме на света.

И тук сме изправени на кръстопътя на нашите светове, нашите собствени желания. Искам червено, а ти – зелено. Искам повече, а ти съвсем нищо. И какво да правим с теб? Сега?

Ти не можеш да поискаш червено, но затова пък може да не искаш зелено. Или можеш отначало да ми дадеш „червено“, а след това ще тръгнем да ти „доставим“ зелено.

Защото ако не го правим така, ще се караме. Ти ще добиваш своето, а аз – моето. И дори може да се разделим заради това и да се намразим. Но ние сме по-умни.

А може би днес нищо не искам. На мен ми е тъжно и самотно. Лошо и пусто. Тежко и непоносимо. Ти идваш и започваш да ми даваш, даваш, даваш.

А на мен не ми е нужно. Така, чуй желанието ми да бъда сама. То ще се изпълни и аз отново ще се върна. И с нас всичко ще бъде добре.

Още не разбираш? Щастие е, когато умеем да чуваме желанията на другите, а своите ги оставяме за по-късно. Но обезателно ще се върнем към тях, после. И заедно. Не, при нас, разбира се, може да има конфликти и раздори. Но само докато не изясним какво фактически всеки от нас иска.

Сега разбираш, че нашите различия във възрастта, характера, навиците, възпитанието нямат нищо общо?

Нека да живеем задружно и да се чуваме един  друг.

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed