Падение нагоре

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Анализирайки вътрешната си истина, виждам, че не съм способен да задържам тревогата за поръчителството. По-лесно е да намеря някаква конкретна външна работа и да сложа отметка в бележника си …

Отговор: Това също е добре. Отметките също са нужни. Целият ни път е осъзнаване на злото. И проблема тук е в това, че ние почти не забелязваме напредъка.

Чувствам се глупав, но все пак ходя на занятия и участвам в живота на групата. Вътре в мен – отчаяние, безсилие и отсъствие на всякакво настроение, и все пак продължавам напред. При това не разбирам, че така ми въздейства светлината. Ако не е тя, аз нямаше да мога да се мръдна от мястото си, изпитвайки пълен упадък на силите …

Излиза, че ти едновременно изпитваш подем и падение. Отчайвайки се, ти все пак вървиш напред. Съкрушавайки се отвътре, все пак ти се прегръщаш и пееш с другарите. Ти постоянно вървиш напред, падайки и едновременно издигайки се нагоре. Това вече не са ясни периоди на униние и въодушевление, които се сменят един след друг – сега те се превръщат в две противостоящи линии, между които вибрира амплитудата на твоите състояния. Това вече е признак за напредък.

Трябва да разберете: ако днес разпознавам ясно злото в себе си – това е голяма крачка напред. Вчера ми се струваше, че с нищо не ти вредя, а днес с удивление откривам, колко лошо се отнасям с теб. А утре, вече гриза себе си, че не мога да се поправя, да се променя.

От една страна, това все по-дълбоко ме вкарва в отчаяние, а от друга страна, аз трябва да си кажа; момент, това откъде идва? Чувствам се много лошо защото, върху ми се излива много светлина. Излиза, че съм на печалба, аз раста и злото начало расте заедно с мен – в надпревара.

Това е то признака за движението ми напред – качеството на разкриващото се зло. Това не е лесно да се постигне и такова откритие струва доста скъпо. Тъй като аз придобивам цялото съкровище – накрая разкривам разбиването по пътя към неговото поправянето.

От урока “Любов към Твореца и творенията“, 31.10.2011

[59326]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: