Не чакайте следващия кръгооборот

каббалист Михаэль ЛайтманКазано е, че „Заповедта спасява, когато човек се занимава с нея, а Тора спасява винаги, дори, когато не се занимават с нея“.

„Заповед“ – е работата на самия човек, усилията му да достигне духовния свят. И затова тя действа само, когато ти действаш. А докато спиш или прекарваш безцелно времето си – през това време животът ти изтича без полза.

Докато си в правилните мисли и намерения и изпълняваш определени действия, които потвърждават твоето намерение, всеки миг работи и те пробужда за следващата степен. Трябва да проявиш желание, стремеж да се издигнеш до по-висока степен – и тя започва да излъчва към тебе светлина.

Колкото повече се стремиш към нея, толкова по-силно тя ще свети. Това е закон от физиката на духовния свят. А ако не действаш, нищо няма да се получи.

Но ако си положил усилия за духовен напредък, то не чакай веднага да получиш Тора – да усетиш светлината, връщаща към източника. Тя може да се прояви във форма, която ти най-малко очакваш и в съвсем неочаквано време. За това е казано, че „Тора защитава и тогава, когато се занимават с нея и когато не се занимават“.

Това е процес, който не зависи от теб. Ти не знаеш всички тези закони, кога светлината свети по-добре и кое е в твоя полза и кое във вреда. Не е в твоя власт и зависи от корена на душата, а също и от общия процес на развитие на всички души. Тук става дума за много изчисления, съгласно „съда над душите“, които ти налага Тора – общата светлина А“Б-СА“Г.

Затова, не започваш да усещаш светлината веднага – но тя действа винаги. Не мисли, че тя не действа. Дори когато ти се струва, че толкова много си направил, положил си толкова много усилия, а нищо не се случва – но това не е известно. Може би ще почувстваш резултата след година.

И докато там вътре в тебе се въртят колелата, светлината изцяло работи над тебе, но ти не разбираш това. Тъй като отначало изменения стават на неживо, растително и животинско ниво. В същото време те се развиват и развиват. И може би в душата ти има много дълбоки желания, голям „авиют“, където трябва да се извършат твоите основни поправяния, които предшестват осъзнаването. И затова ти не ги чувстваш.

Има много такива хора, които са много напреднали и  за миг до решаващия момент – захвърлят всичко и падат. Виждаш това и нищо не можеш да направиш, защото тук управлява строг закон. Ако не си добавил на блюдото на везната поне едно зърно, което да натежи над твоя егоизъм – то противоположното блюдо, на което стоиш не ще се повдигне. Така ще си останеш долу.

Но не трябва да се отчайваме за милостта на Твореца! След известно време с тази възможност да се върне при теб  – в друго състояние и на друга степен, но отново ще ти се предостави шанс да продължиш. Въпреки,че това може да бъде след известно време, или дори и в следващия цикъл на живот.

От урока по статия на Рабаш, 10.11.2011

[60307]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed