Начало и край на задачата – процесът ще изучаваш по пътя

каббалист Михаэль ЛайтманНищо не възниква само по себе си – всичко се ражда от информационните гени (решимот), включени в предходната степен. Само първата централна точка от творението – това е единственото, което е създадено от ”нищото”.

Сега не можем да съдим за тази първа точка, но после можем да я постигнем и ще разберем, какво е това ”нищото”. А засега не можем да се издигнем по-високо от своята вселена и не възприемаме понятията, съществуващи в нея. Когато разумът ни се разшири и получим друга програма, ще можем да съдим за това.

Сега по отношение на нас, това се нарича ”от нищото”. Но когато после получим новия, духовен разум, ще узнаем даже от къде идва тази степен и в какво състояние сме се намирали преди. Ще разберем, какво означава ”преди”, защото за нас ще се промени само понятието време.

Но след като желанието за наслаждение се ражда благодарение на светлината – по-нататък само се разпространява и расте, променя се, достигайки подобие на светлината. Този процес е установен по-рано и изобщо не можем да го променим.

Единственото, което е във властта ни – това е на някакъв определен етап от развитието на желанието, там, където се нарича ”човек”, Адам, да ускори развитието си и така да прояви самостоятелност, свобода на избора. По този път единствено изразяваме съгласието си с всички процеси.

От това става ясно, че всичко се появява по редица причини и следствия, благодарение на информационните данни за миналите състояния, реализиращи себе си в сегашните. И тази редица се простира от миналото, в настоящето и в бъдещето.

За всички детайли може да се пита: защо е такава и от къде е възникнала. Защото няма нищо, освен взаимодействието на двете сили: силата на отдаване и силата на получаване, светлината и желанието. Няма никакви трети, мистични сили.

Науката кабала говори за жестоките закони, както е казано: ”Даден е закон и да не се престъпва”. Нищо не се променя, само отношението на тези сили и взаимното влияние.

Ако изучаваме явленията, не изяснявайки причината за възникването им – това е като обучение на малко дете, което засега не е в състояние да възприема повече. То натиска превключвателя на стената нагоре и изведнъж забелязва, че запалва осветлението, а после надолу и светлината угасва. Така стои и щрака: нагоре – надолу, нагоре – надолу – светло – тъмно.

После вече знае, как да прави светло и тъмно, но още не разбира, защо се получава така, това му е достатъчно. Така се учи начинаещият – първо, ще узнаеш за началната и крайната цел, а процесът ще изучаваш по пътя. Защото за това вече ти е необходимо дълбоко разбиране, за да разкриеш връзката между причината и следствието. В това се състои цялата наука.

От урок по ”Учение за Десетте Сфирот”, 07.11.2011

[60451]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: