Каменно сърце на мястото на съществувалата любов

каббалист Михаэль ЛайтманВсеки от нас някога е попадал в такава ситуация, в която сме били с някого близки и сме поддържали добри отношения и изведнъж между нас е възникнала кавга. И тук кипвам от гняв и се опитвам да му отмъстя и да му покажа, какво означава да се скара с мен и колко скъпо ще му струва отдалечаването.

Тоест искам да разкрия, колко страдания носи отдалечаването ни един от друг и да му покажа всички тежки последствия от прекъснатите взаимоотношения.

Преди не сме усещали, че можем до такава степен да се отнасяме лошо един с друг и всеки да е способен да се наслаждава от чуждото страдание. Така се разкрива ”каменното сърце”(лев а-евен). Ако между нас се случи разрив, то любовта и обединението, които са били преди, искам да ги обърна в ненавист, в лошо отношение към другия, за да им се наслаждавам още повече, отколкото на съществувалата любов.

Защото тази ненавист я обединявам в две желания: своето и неговото – усещаното от тях страдание и егоистично наслаждение, което получавам от това, че му причинявам болка. По този начин удвоявам своя съсъд, възприятието.

Това е разкриването на каменното сърце, без което не бихме узнали, каква ненавист е скрита у нас, и затова не бихме узнали и любовта. Защото от самото начало сме били в добри взаимоотношения. А тук се разгарят такива страсти, които е невъзможно да бъдат сравнени с предишни отношения. Ето такава е разликата, както между цветчета, растящи заедно, или милите котенца, играещи си едно с друго и двама жестоки егоисти, смъртно ненавиждащи се един с друг.

Невъзможно е дори да си представим такава разлика, това е раждане на новото желание (кли). То и по-рано е съществувало в творението, но само скришно.

Ако желанието за наслаждение не е било създадено от светлината, ако тя не би била първична, а желанието – вторично, като следствие от него, то би се разкрила тази разлика ”еш ми-еш” (истинският от истинския) и ”еш ми-аин” (възникналият от нищото). А така не се е разкрила, защото светлината от самото начало е въздействала на творението и го е ”подслаждала” и  поддържала любовта си.

В творението, което се е развивало под въздействието на тази любов, не е имало възможност да усети разликата между тях. Светлината е властвала над тях, не поддавайки се на любовта си и не позволявайки да се замислят и да усетят собствените си потребности. Всички те вече са били съвършено напълнени и затова не се е разкрило отличието между Твореца и творението.

И само след разбиването  се е открило. И сега започваме все повече да показваме егоизма си, докато не стигнем до това, че искаме да използваме всички за собственото наслаждение.

Това в материалния свят още не е толкова страшен егоизъм, както в духовното. Там в системата на нечистите сили (клипот) се откриват ужасните отношения.

Днес в нашия свят, всяка втора или трета двойка е изпитвала подобен разрив в отношенията си. Тази ситуация показва, че в малка, земна егоистична форма вече сме достигнали до пълно разкриване на каменното сърце в себе си – на степента на този свят.

Защото ”каменното сърце” присъства на всяка степен на този свят и до света на Безкрайността. И то се проявява съгласно висотата на степента – само на самия връх се разкрива настоящата голяма ненавист.

Ето за това говорят ”разузнавачите”: ”Колко прекрасен е животът в тази страна, течащи в нея мляко и мед, колко прекрасни са плодовете! И заедно с това, какви силни и жестоки народи я населяват, които не можем да победим.” Тоест какви са там огромните желания, които не можем да преодолеем, а срещу тях – огромни напълвания, които също не можем да преодолеем. В такава форма се разкрива ”каменното сърце”.

По тази причина са крещели в пустинята: ”Защо да вървим напред, нека се върнем в Египет! Там имаше достатъчно месо с чесън – какво още ни е нужно?” Всичко това е разкриване на каменното сърце – друго зло няма.

От урок по ”Учение за Десетте Сфирот”, 08.11.2011

[60289]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: