Егоизмът – порок или преимущество?

Непрестанното наслаждение в никакъв случай не е свързано с нашето тяло! То е свързано с категорията на нашето вътрешно желание. Това е алтруистичното, интегрално наслаждение, което преминава през всички нас.

Това е наслаждението на следващото ниво на природата, за разлика от наслаждението на животинския организъм, който чувства, че съществува от желанието към напълването и от напълването към желанието. Той през цялото време гони нови желания, за да го напълнят те за секунда и да се устреми към кратковременното напълване на следващото желание. Става движение от страдание към страдание, между които мъжделеят само няколко мига наслаждение.

Когато се намираш в постоянна връзка с всички, усещаш непрекъснато желание и наслаждение, свързани помежду си и не пропадащи никъде, защото те преминават и се преливат през всички. Усещаш ги не в себе си, а в огромният цялостен организъм, който се намира сякаш извън теб: ти си само една малка негова част. Но този общ живот усещаш като свой собствен, само че не в теб, а в цялата тази огромна природа. Ставаш нейна интегрална част, усещаща нейното съществуване, нейният план, нейната вечност.

Това е състоянието на следващото измерение извън времето и пространството. Влизаш в матрицата, в новото измерение, което се нарича „човек“, защото до днешният ден нашето развитие е било развитие на животинското състояние – под влиянието на егоизма, който се е развивал инстинктивно в нас.

Твоят егоизъм днес е като пречка на това, да се съединиш с останалите в една интегрална мрежа. Но именно благодарение на това, че той не ти позволява инстинктивно, като мравка, да влезеш в тази огромна мрежа, с това той създава в теб допълнителни възможности за разум, осъзнаване, разбиране на това, какво правиш, защо влизаш, за какво. Тоест, той практически те повдига на следващото стъпало. Така че, егоизмът ни е необходим.

От ТВ програмата „Интегралният свят“, 16.10.2011

[59401]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed