Европа трябва да „стреля“ по кризата

Мнение (Н. Рубини, икономист и глава на Roubini Global Economics LLC): Много се боя, че нещата излизат извън контрол. Необходима е помощ от поне 2 трилиона евро, но не може да се чака три месеца. Това трябва да се направи в следващите няколко седмици.

Проблемът не е, че Гърция е неплатежоспособна, а фактът, че има 2 големи слона в стаята – Италия и Испания. Те са твърде големи, за да се провалят, но също и твърде големи, за да се спасят. Дори ако са неликвидни, но платежоспособни, те вече са загубили доверието на пазара.

Стъпките, които трябва да се предприемат, за да се избегни една неплатежоспособна ситуация са масивни…

Каква е вероятността всички тези неща да се случат по последователен и реалистичен начин, за да се избегне бъркотията? Мисля, че вероятността е малка, поради политическите ограничения.

В близко бъдеще света го грози нова финансова депресия. Към нея може да се добави и текущият земеделския ръст на световната икономика. Само преди няколко месеца си мислих, че „огромна буря“ чака глобалната икономика през 2013 г. Но сега икономическата слабост на САЩ, еврозоната и Великобритания започват да набират оборот. Така ние можем да се озовем в повторна рецесия много по-рано отколкото 2013 г.

Реплика: За да се реши проблемът, е необходимо да видим бъдещето и какво ни готви то във всеки от следните сценарии:

–      Забавяне, докато самото явление се прояви ясно;

–      Неоказване на помощ;

–      Помощ.

Дори ако бъдещето не е ясно и има различни проблеми, тенденцията на нашия напредък трябва да се разбере: човешкото развитие води до пълна интеграция. И въпреки че това развитие към обединение се случва обратно на нашата личност, състояние и национален егоизъм, трябва да приемем тази естествена революция като задължение, като факт и да вземем решения в съответствие с нея.

Европа от части се обедини, страхувайки се от зараждането на една нова война, а не поради желана интеграция. Но днес не само ЕС, а целият свят трябва да помисли за необходимостта от интеграция според еволюцията на човешкото общество. Сблъскваме с факта, че интеграцията е следващата форма на човечество и не можем да игнорираме това.

С всеки изминал ден, ставаме все по-близки и съответно трябва да изградим наново нашите връзки на всички нива. Иначе цялото човечество ще се срине, във всичките си връзки и институции. И Европа трябва да ни даде пример.
[59460]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: