Решение, което е трудно да бъде разгледано

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: По време на социалния протест в Израел хората за първи път почувстваха, какво означава да са заедно. И сега не им достига това усещане. Обаче те не знаят, какво да правят по нататък: да се заемат с благотворителна работа? Да станат обществени активисти?

Отговор: Ние сме длъжни да разсейваме техните илюзии. Възможно е те да поискат да раздават подаръци в болниците или да събират пожертвования за бедните. Ние не ги спираме, но важно е те да разберат: човек трябва да се поправи сам отвътре. Да се променят не външните действия, а вътрешното състояние. Ние разкриваме злото в света не за да го поправим направо, а за да поправим себе си. И тогава то ще изчезне. Злото за нас е индикатор за вътрешните промени.

Това е сериозна разлика в подхода. Тук трябва да ”превключим лоста на възприятията” да го преместим в противоположна посока. Винаги съм търсил възможност да променя света, да привнеса в него благотворителността, да създам още някаква вспомагателна система, да помогна на някого, за да стане обществото по добро, за да могат моите деца спокойно да се разхождат вечер, да не страдат старците – тъй като и аз някога ще остарея …Обаче всичко това се е отнасяло към поправката не на моята собствена природа, а на външния свят, чиято картина съм подслаждал.

Сега всичко е обратно. И затова демонстрациите в различните страни, независимо че са ясни, са безполезни. Вечният проблем – не е в магнатите. Външните условия са променени, светът стана глобален – ето в какво е същността на кризата. Сапунени мехури и по рано се надуваха, правителствата и сега продължават да правят това, поради липсата на други решения. Те вече усещат, че са се озовали в задънена улица.

Истинското и единствено решение, което те за сега не виждат – е във вътрешната промяна на човека. Наистина е много трудно да се види това, а още по-трудно е да повярваш, че то е възможно. Никой не спори, че ако бяхме по-добри, ако се бяхме обединили и мислехме в унисон, то нямаше да замърсяваме Земята, въздуха и водата и въобще, всичко бихме правили както трябва. Но ние не сме способни на това. И Природата за сега не ни принуждава към това. Независимо, че всичките данни сочат, че ние експлоатираме Земното кълбо, но това не ни прави особено впечатление – тъй като края няма да настъпи днес.

Ние използваме международните организации с егоистически цели. По принцип, ако ООН приеме твърдо решение за която и да е държава, то лесно може да я принуди да се подчини. В съвременния глобален свят достатъчно е да се спре кранчето на експорта, импорта и паричния поток – и ето ”пациента” започва да се задушава.

Та защо да не може да се въведе световен ред? Тъй като всичките краища на конците са в наши ръце, даже да се воюва няма за какво. Обаче ние все още не сме се натърпели достатъчно и след всяка беда пак се хващаме за старото…

От урок по статията ”Мир в Света”, 12.10.2011

[57438]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed