“Шалит, ако имах страна, подобна на твоята”

Съобщение: В арабския свят може да намерите рядко срещана оценка за готовността на Израел да плати толкова висока цена за войник.

Сирийският публицист Халас Джалаби в саудитски вестник: “У нас правителството стреля в теб, а Израел се старае да върне дори изгнилите кости. Може би, проблемът е в нас? За войника Шалит, Шалит – човекът, с когото са били заети всички политици и военни на вражеската страна.”

Хамас се противопоставя на жестокото потушаване на демонстрации в Сирия. “Кой е враг и кой приятел? Ще успеем ли да разберем, че нашият проблем е вътрешен, и че израелският въпрос играе второстепенна роля? Ще разберем ли, че се завоюваме един друг много по жестоко, отколкото Израел? С всяка сделка гръмогласно заявяваме, че сме разбили Израел и че става въпрос за решаващия бой, за сделката на десетилетието. Ние – сме народ, който обича да се посмее, не е ли истина? 11 октомври ( денят за обявяване на сделката) трябва да се приеме със съболезнования и сълзи, въздишайки за положението на арабския народ”.

Кувейтската журналистка Акбал Ал- Ахмад се осмелила да изкаже във вестник “Ал Кабас” непопулярно мнение: ” Шалит, ти имаш късмет с родина…Иска ни се, всички да бъдем като теб… Алах да те благослови за твоята родина, Шалит. Знаете ли, защо завиждам на Шалит?… Защото бих искала да бъда на неговото място?… Защото неговата родина цени човека и му придава важност…В нашия арабски свят властта убива, арестува и скрива слънчевата светлина от своите поданици, мъже и жени…

Моля се ден и нощ, да бъда както Шалит в моята страна… средствата за масова информация да се интересуват от мен… Искам да приличам на Шалит и нека да бъде оказан натиск във всички форми и способи, за да се върна в лоното на семейството, ако се разделя с него заради своята родина. Твоето щастие, Шалит, е че ти си гражданин на родината си, притежаваш важност и ценност. Твое щастие е, че целият свят, а не само твоята Родина, наблюдават за теб от първия ден на твоя плен…Шалит, ти имаш късмет с родината”.

[58462]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed