Целият свят в капка решимо

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Вътрешните промени в човек зависят от решимо. Това и трябва да отчита новата икономика?
Отговор: Решимо – това е пълната картина на цялата реалност, но все още неразкрита за нас. Разбира се, всичко е заключено в него и според степента на неговото разкриване аз все по-явно чувствам , че се намирам в нов свят, при нови условия. Но под „нови условия“ преди всичко се разбират нови сили и формули. Изменя се връзката между пряката и отразената светлина, между двата съсъда: вътрешния и външния, а също и в лежащия между тях екран.

Въпрос: Известният социолог Мануел Кастелс смята, че сме загубили контрол над мрежата от взаимни връзки, която сами създадохме и сега ни остава само да седим и да се надяваме на по-добро. На учените не им достига параметъра, определящ вътрешните изменения в човека. Може ли да се открие този параметър и с негова помощ да се предскаже какъв ще стане човек на следващия етап?

Отговор: Разбира се. С мощта на нашето единство ние разсейваме неизвестността. Като напредваме не количествено, а качествено ние можем да правим по-точни разчети. Гематрическите изчисления стават все по-детайлни, все по-сложни и достоверни – докато не разкрием цялата реалност и не построим идеалната икономика.

В тази икономика ние се напълваме един друг и всеки, който се намира на своето си място, получава съвършено напълване, и напълва и другите. Такава е идеалната система, където всички се намират в равновесие, като клетки на едно тяло. Формулата, описваща тази система – е Малхут от света на Безкрайността. Принципът на любов към ближния, както към себе си. Всеки отдава на другите всичко, което може, в цялата си мощ и всеки получава съобразно нуждите си, от всички с любов.

Въпрос: Значи, в новата икономика на преден план излизат макропоказателите на системата като цяло, а не взаимоотношенията между хората?

Отговор: Общата картина вече се прояснява, но отделни нейни черти все още не са видни. Разбира се – в период на поправяне, по пътя към целта, отношението между хората е проблем. Мисля, че тук на човек му е нужен стимул. Ако по-рано го е стимулирала паричната печалба, то сега трябва да се потърсят нови критерии за неговият напредък. Да се дават медали и знаци за отличие, да се почете публично, за да могат децата да се гордеят с такъв удивителен баща и т.н.

Въпрос: Значи, мерило за успеха са не парите, а почестите от страна на обкръжението?

Отговор: Трудно е да се каже. Възможно е да ни се стовари такава криза, че да се наложи цялото общество да се построи наново – на чиста страница. Тогава, от безизходност, на всеки ще се дава определен доход на месец, за да се поддържа необходимото производство в условията на разрушената промишленост.

По същество, това ще бъде не толкова криза, колкото обновление, безкръвен преход. Но силен стрес все пак е нужен, за да могат хората като се почувстват в опасност, да изменят гледната си точка върху нещата. Да превключат! Да се съгласят на нова парадигма и да встъпят в новия живот.

Разбира се, това ще се предшества от обсъждане. Преди всичко, трябва да докажем, че то е необходимо, неизбежно! Че по старому да се живее просто не се получава. Че световната тенденция вече е ясна и въпросът вече е само в това, как да се премине към следващото състояние. С малки стъпки, съгласно набелязаната програма, хората ще се събират от двата края на икономическата скала към нейната среда…

Както и да е, именно икономиката днес проявява пред нас детайли, които са най-близки до вътрешната мрежа на нашите взаимоотношения.

От урока по статия от книгата “Шамати”, 02.10.2011

[56990]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed