Приемна майка за моя зародиш отдаването

каббалист Михаэль ЛайтманЗа да ни дадат възможност да достигнем духовната цел, нас ни водят в особено място, към особени книги, в специално обкръжение. Защото същността на живота може да се постигне, единствено, ако се намираш отвъд пределите му. Затова трябва да разкрием силите, способностите, свойствата, усещанията, промъкващи се отвъд пределите на живота ни – отвъд границите на Вселената.

А това вече са съвършено други свойства, които да ги намериш e възможно само за сметка на особено обкръжение, в което всеки  иска да излезе от усещането на този материален свят.

Защото изначално на човека са дадени твърде малко сили – едно мъничко желание. А затова, действително, да се излезе извън границите на този живот, повдигайки се по-високо от него,  са му нужни огромни сили – не егоистични,  а сили на отдаване, противоположни на всички, които са в него.

Затова го привеждат в специално обкръжение, с което построява особени отношения и разкрива желанието си към отдаване. Макар отначало да не го привлича, но все пак, с течение на времето, той получава правилно впечатление, че за да реализира намиращото се в него желание и да усети живота извън тялото, независимо от него, е възможно само със силата на отдаване.

И тази сила на отдаване трябва да бъде много голяма, за да се осъществи мечтата му. Затова и му се предоставя такава възможност: моля, действай! Намираш се между други хора, не желаеш да се свържеш с тях, не желаеш да им отдаваш – това е очевидно. Така че, съжалявай за това, че не можеш да го направиш, защото без това не ще получиш власт над живота си!

Така човек започва да претегля: належащо ли е това дело или не. Понякога се съгласява, виждайки в това само средство, което се налага да бъде прието от безизходица. Готов е да достигне отдаване, само за да се издигне над този живот.

Но в течение на времето, все пак започва да разбира, че в силата на отдаване, която получава от обкръжението, е заключена самата същност на духовния живот. Това не е някакво  принудително, предварително възнаграждение да получи после духовен живот в егоистичното си желание. Не, самата сила на отдаване дава висш духовен живот и нови усещания.

От урок по статия на Рабаш, 27.10.2011

[58917]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed