Нови правила на играта

каббалист Михаэль ЛайтманОбщата тенденция на желанието за наслаждение е все по-голямо съединение, но сега ще трябва сами да го реализираме. Разликата е много голяма в сравнение с цялото предишно развитие . Това се вижда дори в развитието на съвременната наука, която разкрива в наши дни, че в природата съществува скорост по-висока от скоростта на светлината.

Рамбам още през 12 век написа, че целият свят съществува под скоростта на светлината. Но Рамбам е бил кабалист, а кабалистите са могли да разкрият това още преди хиляди години. Но как обикновеният човек може да открие скорост по-висока от скоростта на светлината – нали не се намира в духовния свят?

Работата е в това, че желанието за наслаждение става толкова тясно преплетено и подобно на духовното и с такава сила ни задължава да се съединим, че ние започваме да разкриваме гранични явления – на границата между нашия свят и духовния. Това се случва вътре в нас – защото всички разкрития се случват вътре в мен, там се намира целия свят. И затова учените откриват такива явления, които са абсолютно неестествени, несвойствени за нашия свят и не съответстват на материалните закони.

Същото се случва с всички останали проблеми, които ни се разкриват сега в света. Ние откриваме вече духовните закони, но не искаме да ги признаем, защото тези закони са ни противоположни! Затова не искаме да ги спазваме и да ги изпълняваме, поради което и възниква такава криза.

Това е криза на възприятието! Разкрива ни се нова закономерност, но ние не я искаме – искаме да играем така, както и по-рано – на нашите си игри! Вече сме установили такива правила на играта и изведнъж – разкрива се нещо ново, но ние не го искаме. И така ще се противим, докато не получим достатъчно удари, за да се съгласим и да поискаме.

От урока по статия на книгата “Шамати”, 10.10.2011

[57207]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed