Над пропастта в лъжа

Мнение (David Galland): Финансовата система на САЩ и развитите страни се намират на края на пропастта. Изразявайки се метафорично, много от световните финансови експерти и икономисти спорят за курса на държавния кораб, без да забелязват, че той вече се е блъснал в айсберга и се пълни все повече с вода.

Пари от нищото – е най-меката и кратка формулировка, отразяваща действителната същност на финансовата система на САЩ в този момент.

Така се е случило, защото в продължение на 40 години, от времето на Никсън, когато е отменил златното покритие на долара през 1971, материалната основа на глобалната финансова система се състоеше единствено от обещанията на политическите деятели да не се печатат прекалено много. Отървалите се от ограничения, политически деятели, без много да се оглеждат за каквато и да е рационалност, използвали подаръка да създават пари от нищото, за да започнат парада на популистките програми, всяка от които да създава нови бригади от бюрократи.

Приемайки под внимание факта, че доларът на САЩ се явява резервна световна валута, с която се оценяват основните видове суровини и в която се пази голяма част от резерва на централните банки на други държави, може да се направи изводът за разпространението на американските проблеми върху цялата глобална финансова система.

Следва да отбележим, че и САЩ, Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания се къпят сега в едно и също блато от дългове.

Фактически, през кратката си история, американската финансова система постоянно е търпяла загуби, благодарение на политическите обосновани опити за намеса в работата на свободния пазар, за да може да купи подаръци на избирателите или да отхвърли текущите икономически проблеми.

По такъв начин, може да се предположи, че господстващите СМИ, са съсредоточени върху ежедневните промени на фондовите пазари или на безполезната политическа игра на Вашингтон, пропускайки началото на крушението на световната финансова система.

Днес – кризата е на държавната задлъжнялост. Затъналите в дългове правителства в целия свят, на които валутните резерви са в долари и евро, можещи да се изпарят във всеки момент, са принудени да ползват единствената позната рецепта – пускането на пазара на нови пари и нови дългове. Глобалната финансова система се пука по шевовете, приближавайки се към катастрофата без да има някакви реални алтернативни пътища.

[59013]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: