Мисли за случилото се

Мнения: Никола Саркози: Идеята, че пазарът е винаги прав се оказа безумна. Сегашната криза трябва да ни застави да обновим капитализма на основата на етиката и честния труд. Край на принципа на невмешателство. Всесилният пазар, който е винаги прав – приключи.

Алан Гринспен: Открих пукнатина. Не знам доколко е голяма и постоянна. Но съм потресен от този факт. Тези от нас, и особено аз, които вярвахме в егоистичния интерес на кредитните институции и тяхната способност да защитят на тази основа вложенията на акционерите, се намират в състояние на шок и неверие.

Кризата е свързана с неудържимото потребление, неконтролируемото нарастване на финансовите институти, сляпа гонитба за печалби, слабо регулиране. Вярата в егоистичният интерес, в качеството на водещ принцип в бизнеса, завърши.

Принципът на рационалния икономически егоизъм беше доведен до абсолют – с цел да замени себе си , държавата и регулирането. Егоизмът се превърна в добродетел. Принципът „Никога няма да живея заради интересите на друг човек и никога няма да моля друг човек да живее заради мен “ довде до пълна аморалност.

[57743]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed