Любовта към другарите – наше общо богатство

Необходимо е дълго време, за да прозреш и разкриеш, че ако можеш да събереш всички сили, заложени в другарите, и да ги присъединиш към себе си, то това ще е и твоят духовен съсъд – органът за усещане на духовното, с който ти ще почувстваш и ще разбереш същността на живота, която е над материалното тяло и се намира вътре в душата.

Тогава човек ще разбере принципа: „Възлюби ближния, както самия себе си“, насочен изключително към тази висока цел. А неговите другари, техните желания и стремежи към духовното, към достигане на същата тази цел на творението – това, всъщност съставлява неговата собствена душа.

Всеки чувства, че стремежите към достигане на духовната цел, намиращи се в другаря – това са органи на неговото духовно тяло. Затова разбира, че любовта към другарите – това е присъединяването към техните духовни стремежи, от които всеки построява съсъда на своята душа.

А когато всички придобият „любовта към другаря“, съберат желанията на всеки за достигане на целта, постигат с това своята лична душа – обединявайки всички тези души заедно. Така възниква взаимна предана връзка, даваща на всеки това, което има в единия, втория, третия – защото всички са включени във всеки!

Има само разлика между моята начална, изконна точка, с която съм започнал да работя, корена на моята душа и всички останали желания, получени от другарите. Но и това, и другото – са сили на моята душа. И точно такива има и в другия, и в третия – във всички има същите сили. Отличието е само в това, че всеки се отнася към останалите от своята коренна, изходна точка.

Излиза, че в нас има общ съсъд-желание, една свързваща ни мрежа, с която достигаме исканата цел: любовта към другарите, съединяваща всички заедно. Така разкриваме взаимната връзка, стремежа, наречен взаимно отдаване, и общата сила, която се нарича Творец.

В това разкритие  се състои същността на нашия живот и достигане целта на творението.

От урока по статията на Рабаш, 27.10.2011

[58913]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: