За съединяването е необходима атака

каббалист Михаэль ЛайтманНякога, по време на обучението ми при Рабаш, в групата възникна особено състояние на подем, въодушевление и аз тогава попитах: ”Какво не ни достига за пробива?” И той отговори: ”Не ни достига атака”.

Това беше година, в която положихме много усилия, готвейки се за празника Сукот, построихме нова Сука по особено строги правила, които Рабаш искаше да съблюдава. Тя цялата беше направена от дърво, без нито един железен гвоздей, които бяха забранени съгласно неговите условия, и с особено плътен покрив, почти не пропускащ светлина.

За това положихме много сили, работейки заедно и видимо се създаде съвършено особена, топла атмосфера. Рабаш тогава даде особено обяснение по време на урока – или това на нас така ни се стори, че бихме могли да възприемаме повече. И тогава попитах: ”Какво все още не ни достига? Цяла седмица прекарваме заедно по цял ден в Сука: учим се, разговаряме – защо с нас не се случва пробива?”

И тогава той каза, че това още не е достатъчно. За съединяването е необходима атака. Така е било и на излизането от Египет, когато народът се е съединил заедно и тогава излезли. Не може да се излезе без съединение. И до тогава било същото, когато синовете на Израел се отчаяли от тежката работа в градовете Пита и Рамзес и закрещели заедно към Твореца, чувствайки, че нищо не се получава с тях.

Така било при пресичането на края на морето, когато почувствали, че отзад ги преследва войската на Фараона, а от пред, пътя им преграждат вълните на Крайното море. А когато стоели около планината Синай, то от една страна натиск им оказвали жените, обграждащи ги в кръг. (И въобще е написано, че още от Египет, народът е излязъл, благодарение на праведните жени, които оказвали силен натиск върху мъжете). А от друга страна, Творецът предложил условие: или се съединявате, или тук ще бъде мястото на погребението ви.

Виждаме, че условията, които се разкриват тук – съвсем не са прости, подобно на родилните болки. И само ако ги приемеш, може действително да се родиш в нов свят.

От урок по статия на Рабаш, 14.10.2011

[57578]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed