Безсилието на силните

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Вчера бяха публикувани резултатите от изследванията, които откриха ядро от 147 водещи световни корпорации. Те тясно са преплетени помежду си, поддържат се един друг и за мнозинството отразяват понятието глобализация в неговия негативен смисъл – както онези които заграбват властта над света. Трябва ли тук нещо да се промени в резултат на нашето обединение?

Отговор: Аз не мисля, че ръководителите на тези корпорации са били толкова умни, че да инсценират подобен план. Конците е дърпала природата, която ги е довела до тази ситуация. Човек нищо не избира, той е движен от егоистическото желание, развило се в глобален мащаб.

В действителност работата не се ограничава със 147 – те компании. Ако се извърши подробен и задълбочен разчет, едва ли ще намерим каквото и да е извън тази мрежа. Но частта и ”над водата”, свързваща всички части може да се представи и по такъв начин.

От друга страна, тук се крие съществен проблем, който едрите играчи надушват. Мащабното взаимно свързване с останалите им предава сила, но заедно с това – и огромна слабост. Тъй като те са ”вързани” и нищо не могат да направят. Никой от тях не е в сила да се помръдне даже на милиметър. Конците между тях са се заплели и не е възможно да се освободят.

Излиза, че глобалната мрежа, вместо да дава власт, сама властва на всичките 100%. Светът вече не може да разкъса тази връзка и като следствие, не може да я промени за да подобри по някакъв начин своето положение. Никакви предложения няма да променят ситуацията с помощта на средствата, с които разполагат. Тъй като тези средства повече не действат, което и наблюдаваме с очите си през последните години.

Световните лидери са безсилни. Глобалната мрежа в дадената ситуация, по скоро ги принуждава към бездействие, доколкото обичайните методи, както икономическите, така и силовите, не носят полза. Наливай пари в банките, сменяй диктаторите – нищо няма да помогне. Светът се управлява сега от тази мрежа, и нейното движение не може да се спре.

Единственото, което можем да направим е да се погрижим за възпитанието на хората, за вътрешния напредък. Трябва да се сменя качеството на ”материала”, който свързват конците на тази мрежа. Самата нея няма да промениш, но качеството на съставните и части може да се подобри – и тогава връзката им ще се подобри. Само така може да се издигне цялата система на ниво взаимодействие и процъфтяване.

Това вече ще бъде нещо ново, съвсем не онова, което планираха власт имащите. Но то ще подсигури живота ни, а иначе мрежата ще започне да умъртвява онези, които се намират в нея. Светът трябва да разбере, че има само една възможност, един поход към съвременните проблеми – да се погрижи за световното възприятие на хората, да издигне тяхното съзнание, тяхното нравствено ниво. Тогава връзката им, обхващаща тяхната мрежа се издига от негатива на егоизма и протекционизма към единство, сплотеност и взаимно поръчителство.

Всички останали планове няма да помогнат. Към новото възпитание трябва да се привлекат хора с точка в сърцето, които привличат светлината, завръщаща ни към източника – а иначе няма да се получи нищо. В днешните условия ще проработи само ясното и тясно насочено направление на действието.

От урока от статията” Мир в Света“, 24.10.2011

[58526]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed