За първи път учени бяха наградени за откритие на неизвестно

Съобщение: За първи път шведската кралска академия на науките награди учени за откритието на неизвестна субстанция. Нобелевият комитет присъдил премия за изследователите на Вселената, американските учени Сол Перлмуттер, Адам Райсс и австралиеца Брайан Шмидт.

Тяхното откритие ( 1990 година): Вселената се разширява с ускорение, избутвана от неизвестна сила – това е тъмната енергия и тъмната материя, от които на 96% се състои Вселената. Какво представляват тези субстанции – не е ясно. Колко дълго ще тласкат Вселената – не се знае.

Мирозданието може да се ускорява безкрайно, а може и изведнъж да се затвори. Тъмната материя и енергия – са две различни субстанции. Тъмната енергия е равномерно разсеяна по Вселената и отговаря за нейното разширение. Тъмната материя след Големия взрив е започнала да се събира на снопчета, от които са се образували звездите и веществото на планетите – човечеството. Но Вселената се състои само от 4% от тази материя.

Последните 5 млрд. години  Вселената се разширява с ускорение, – и ние не разбираме, с какво е запълнено мирозданието на 70% – субстанция с непонятни свойства, „тъмна енергия“, антигравитация в мащаби на струпване на галактики. Тъй като ние  виждаме силата на отблъскване между всички тела, което не трябва да съществува за обичайното вещество. Обичайното вещество винаги привлича. Получава се, че ние – сме малка част от съществуващото, обкръжена от неведомото.

[57353]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: