За глобалните проблеми – глобални решения

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: В Израел се опитват да намерят отговор на поставените искания, вследствие на социалния протест. Какви са вашите препоръки?

Отговор: С цялото си уважение към председателя на комисията г-н Трахтенберг, аз препоръчвам да създадем такава организация, която преди всичко, ще знае какъв път държим. Нашата крайна цел – единството на народа и страната.

Вземайки това направление, дайте да видим, откъде да започнем. Разбира се, като начало трябва да издигнем нишите над чертата на бедността. А след това да се заемем с оздравителната програма – да създадем за всяка сфера на действие програма, която ще позволи поетапно да се пренесе промишлеността, търговията, системата за управление, здравеопазването, банковата система и т.н. Етап след етап, трябва да се реорганизираме в единен интегрален комплекс.

За това трябва да се обучат и възпитат хората, задействайки обкръжението, за да разберат те с какво сме се сблъскали, пред каква криза сме изправени и как можем да облекчим ситуацията. Трябва да им се обясни в какво се състои решението – лекарството за болестта, която сме диагностирали, как и в какви дози да се приема, и колко време. Трябва те самите да поискат де се възползват от това лекарство.

Затова трябва да има система за агитация, отваряща очите на хората, за онова, което става. Аз искам да стана утре сутринта и да се почувствам с целия народ в едно общо разбиране за света, в който живеем. Аз излизам на улицата, пътувам с маршрутката, разговарям с колеги по работа, слушам радио и гледам телевизия – и навсякъде хората говорят по същество, всички са адекватни и не са слепи като някои в своето непробиваемо неведение, можещи само да крещят за поредните катастрофи.

Икономистите днес заплашват хората с глад, а докторите, вместо да лекуват, карат ни в уплахата си да изчисляваме колко живота ще струва тяхната стачка. Достатъчно! Дайте да се разберем в ситуацията. Дайте да разберем защо е недоволен медицинският персонал, защо се паникьосват финансистите, защо хората не могат да дочакат заплатата. Дайте да погледнем общата картина, а не отделните и фрагменти, с каквито и тревожни окраски да пулсират.

За да се реши проблемът, трябва да се приповдигнем над него. А между това хората излизат на улицата, без да знаят те самите за какво го правят. В повечето случаи те нямат ясни искания и ясна програма, а имат само една болка или отделен повод за недоволство. Дайте да обхванем света с безпристрастно око. Това не е просто, странично, кратковременно явление, това не са частни проблеми на една държава или отделните сектори на обществото – това е общочовешки проблем. Цялата цивилизация навлиза в ново състояние – защо да не го използваме и да проявим зряло и разумно отношение?

Европа е на ръба на краха!

Обаче вместо това ние крещим :”Борсата пада! Европа е на ръба на краха!”. Ето такива ”впечатлителности” вместо нормален конструктивен подход. Ясно е, че хората на това не са способни, но като добавка към това те не могат да си дадат отчет за собствената си несъстоятелност. Опитвайки се да се борят със симптомите на болестта, те само преместват мебелите в каютата на потъващия кораб. Та ето какво трябва да се направи, да се пазим от необмислени решения.

От урока по статията ”Мир в Света”,11.10.2011

[57226]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: