Висшата система ни “притиска”

каббалист Михаэль ЛайтманРодени сме с такива свойства, които не ни позволяват да създадем балансирано, здраво, обединено общество. Колкото и да се стараем, самата ни същност ни лишава от тази възможност.

Даже ако цялото човечество поиска истински да въведе ред със собствените си сили, изначалният порок, който ни е въведен, ще осуети всички старания. Може милиони години да се въртим около идеята за единство, но няма да ни се отдаде да я реализираме.

Само висшата светлина може да направи това. Собствените ни “инициативи” само ще ни добавят проблеми.

Ние сме седем милиарда, за цялата ни история егоизмът ни е израствал и накрая сме станали “кръгла” система, която обединява нашия егоизъм. Днес виждаме как “гайките” в тази система все повече се затягат, как тя се свива, ставайки все по-тясна и проявявайки нови и нови връзки помежду ни.

По рано тази взаимовръзка не се е проявявала, а сега става явна. Ще обозначим началото на този процес от 1995 година, макар Баал Сулам вече през 40-те години е писал за това, че светът е станал едно семейство.

Скоро ще настъпи 2012 година и системата пред очите ни се оплътнява. Проявяват се нови връзки, неразривни и специфични. А специфичността – това е поръчителството, в каквато и форма да се проявява то, положителна или отрицателна.

Така природата ни задължава да се обединим и ще продължи да действа, съгласно сроковете си посредством страданията. Въпроса е в това, каква компресия, какъв натиск ще е необходим за да кажем: ”Стига, с обществото нещо трябва да се прави”. А засега съвсем леко сме притиснати в менгемето.

Така или иначе, само висшата светлина, която ще дойде от своя Източник, може да ни даде мир. Само тя ще ни разкрие правилната взаимовръзка и ще ни промени така, че да поискаме да се обединим и по-точно, да признаем това, което вече съществува.

Защото ние сме взаимосвързани, но по неволя – и това е причината на кризата. Световната криза – това е проява на разрива между желаемото и действителното. Всеобщата взаимовръзка е факт. За нея свидетелстват специалистите и изследовотелите, за нея пише Баал Сулам. Тя е действителна, но нежелателна. И само висшата светлина ще ни даде нужното желание. Нищо друго няма да помогне на човека да измени природата си.

От урока по статията „Мир в света“, 18.10.2011

[58242]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: