Справедливостта е ключово изискване на хората

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (К. Вулф, президент на ФРГ): Хората реагират болезнено на несправедливостта. Справедливост е ключово изискване на хората и основа за функционирането на много общества. Хората могат да търпят някакво ниво на несправедливост, но когато тя става възмутителна и постоянна, рано или късно идва краят на тяхното търпение.

Днес светът е стигнал до границата, след която следването на предишния курс е изпълнено с крах на световната система. Масовите пазари и демократичните политически системи са свързани твърде тънко с някакви граници на разрешена несправедливост. При излизането от тях икономиката и демокрацията започват да се разпадат. Неприятно е да се живее в подчертано несправедливо общество: рисковете са големи за всички, а за представителите на елита е възможно да са дори по-драматични. Прекалено много може да загубят, прекалено неприятно може да се окаже падането.

Затова най-отговорните представители на висшите кръгове започват  да мислят и говорят за нов световен икономически и политически ред. Какъв може да бъде този изход? Днес никой няма отговор на този въпрос.

Реплика: Справедливостта винаги е условна, а не абсолютна, защото всички се различаваме един от друг – такива сме се родили, така сме възпитани и така живеем. Личната и обществената справедливост е възможна само ако се изгражда на взаимност, отстъпчивост, любов. Защото ако между различни се дели по равно – това е несправедливо. Но ако се дели с любов, макар и различно – се възприема, че се дели справедливо. Затова е необходимо в народа и в елита предварително да се възпита взаимно поръчителство, включително до любов.

[54176]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: