Скритието е направило от маймуната човек

каббалист Михаэль ЛайтманЦялата работа става над скритието. Ако всичко е открито, то какво тогава да правим? Скритието ми позволява да бъда независим и сам да установявам своята работа и положение.

Детето е по-глупаво от нас и не разбира онова, което ние разбираме.  Но именно това незнание му позволява в последствие да се издигне по-високо и да стане по-умно от нас! Това ще му помогне да получи от нас онова, което ние вече знаем, но освен това, да добави и от себе си.

А ако детето знаеше отначало всичко, което е известно на нас – то не би израснало! Затова животните, когато се раждат с всички природни инстинкти, за първите няколко дни усвояват напълно своята природна програма и край – понататък те не се развиват.

Цялото ни развитие става за сметка на скритието, за сметка на това, че не знаем нищо – и постепенно, по пътя на многобройни изяснения, аз строя своята личност – нова, различна от тази на останалите и над тази на предшествениците. А ако нищо не е скрито – то няма да има и какво да се добави. Скритието ни позволява да се повдигнем в пълния си ръст и да разберем.

Ако бих получил всичко на готово, не бих разбрал какво става. Но заради това, че аз сам градя всеки детайл и го съединявам с останалите, сам натрупвам Малхут на света на Безкрайността, изхождайки от своята индивидуалност, от своята точка в душата – опознавам творението от край до край.

От урока по статия от книгата „Шамати“, 01.09.2011

[53320]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: