Първо съприкосновение с Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманЗа да напредваме, ни е необходимо да разкрием величието на висшия. Но това величие на висшия не трябва да носи изгода на нашия егоизъм, а обратното.  За мен той е висш, защото отдава, обича, а не защото на мен ми е изгодно да имам такъв могъщ защитник.

Трябва да се стремя единствено към Него, защото да бъда редом с Него означава и самият аз да придобия свойството отдаване и любов към ближния. Това се и нарича приближаване към Твореца – да се приближа със своите свойства, по подобие на формата, а не да се приближа, за да се възползвам и да грабна повече.

Затова тук е необходим “Съюз за обрязване“. Аз отмествам този облак, стоящ между нас, този прах дотолкова, доколкото мога да премахна своето собствено егоистично желание. И тогава влизам в контакт с висшия. Това вече не е онази връзка, в която единият получава, а другият отдава – а такава, където и двамата отдават един на друг.

Този първи контакт между творението и Твореца се нарича “Съюз за обрязване“, започвайки с който ние започваме да премахваме разделящата ни завеса, която се нарича “орла“ (крайната плът).

Това действие става на всяко стъпало и тук трябва точно да изясним какво спада към висшия и какво към низшия – кой трябва да отдели от себе си това покритие. Тъй като премахваме не желанието, а покриващата го пелена, тоест силата на скритието, и трябва точно да си изясним каква сила за разкритие е необходимо да получим вместо това и за какво: трябва да я получим за напълно противоположното – за свойството отдаване, за вярата.

Ако творението е способно да удържа в себе си две такива противоположни свойства на едно място, то то се приближава към Твореца.

Със съчетанието на такива обратни противоположности започва всичко, както е било казано: “С Ицхак ще тръгне цялото ти потомство, но ти Ми го принеси в жертва“ – така се започва разкриването, приближаването към Твореца – разкриването на желанието да се насладиш, над което се приближаваме към отдаването.

От урока по статия от книгата „Шамати“, 31.08.2011

[53215]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: