На границата на разпада ли е Евросъюзът?

Мнение (Максим Лобада, експерт от БКС експрес):

Докато политиците и икономистите обсъждат проблемите, ситуацията бързо се влошава. Пазарите губят доверие във възможностите на политиците и на финансовите регулатори да поправят ситуацията.

Мрачните прогнози стават все по-реални. Сега акцентът се е изместил от САЩ в Европа. Все по-често регионът се нарича „тригер” на новата вълна от неприятности в света. Мнозина говорят за разпадането на Европейския съюз и за контролирано демонтиране на европейската валута:

1. Ангела Меркел, канцлер на Германия: „Еврото е в опасност. Ако не предприемем мерки за решаването на проблемите, то последствията за Европа ще бъдат непредсказуеми”.

2. Херман Ван Ромпей, президент на ЕС: „На еврото никога не е била необходима инфраструктура”.

3. Йозеф Аккерман, ръководител на Deutsche Bank: „Всичко това напомня за есента на 2008 година”.

4. Ангела Меркел, канцлер на Германия: „Ако еврото претърпи крах, то същото ще се случи с Европа”.

5. Кристин Лагард, директор-разпоредител на МВФ: „Развитието на ситуацията през лятото показа, че се намираме в нова опасна фаза”.

6. Ангела Меркел, канцлер на Германия: „Кризата на европейската валута е най-голямата проверка за Европа през последното десетилетие”.

7. Жан-Клод Трише, президент на ЕЦБ: „Очакваме много сложни времена”.

8. Херман Ван Ромпей, президент на ЕС: „Намираме се в криза на оцеляването. Ако не съхраним еврозоната, няма да съхраним Евросъюза”.

9. Кристин Лагард, директор-разпоредител на МВФ: „Съществува очевидна криза на доверието, която сериозно засилва ситуацията. Необходимо е да се предприемат мерки, за да се разкъса този порочен кръг”.

10. Йозеф Аккерман, ръководител на Deutsche Bank: „За никого не е тайна, че много европейски банки няма да преживеят преоценката на държавните дългове на своите баланси по пазарните цени”.

11. Джордж Сорос: „Ние сме на границата на икономическия колапс, който ще започне, допускаме, с Гърция”.

12. Герхард Шрьодер, бивш канцлер на Германия: „Тази криза прави очевиден факта, че не можем да имаме обща валута без обща фискална, икономическа и социална политика”.

13. Нуриел Рубини, икономист: „В краткосрочна перспектива световната икономика спешно сe нуждае от стимулиращи мерки, иначе ще рухнем в нова Велика депресия. Положението на нещата стремително се променя към най-лошото”.

[54741]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: