Горчивина от неравенството

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да обясним на хората оригиналния смисъл на социалната справедливост?

Отговор: Наред с външните изисквания, народът сам усеща дълбоко отвътре горчивината от неравенството, от справедливостта – социална и национална, от всевъзможните разлики. Тъй като човек се самооценя не като такъв, а се сравнява с другите. Никога не сме живели така добре както днес – но поглеждайки един към друг, на нас ни става лошо.

Разбира се, има хора, на които ”не им достига до следващата заплата”, и тях трябва веднага да ги издигнем до базовото ниво. Обаче останалите диспропорции трябва да се попълват преди всичко чрез взаимното обединение.

Никаквo ”справедливo разпределение няма да помогне тук”, то само ще изостри конфликтите. Всяка, каквато и да е, прибавка предизвиква разсъждения, недоволство и възмущение. Вдигни заплатата в който и да е сектор – и веднага ще започнат да го ненавиждат. Дори ако това не е направено за моя сметка и дори ако действително нищо не ми се полага, аз все пак си задавам въпроса: защо дадоха парите на тях, а не на мен?

В какъв случай ще се радвам за човека, на когото са повишили заплатата? Само ако съм свързан с него с връзката на любовта. И затова изначално трябва да ме съединят към правилното отношение, за да го уважавам. Нека като за начало, още без да сме достигнали до поръчителството, разберем поне, че напълно сме зависими един от друг.

От урока по вестник ”Народ”, 31.08.2011

[53201]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: