Ако не можете да спрете процеса, трябва да го възглавите

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (М. Хазин, икономист): Преди десет години американският елит окончателно се е отказа от диалог с обществото и е взе курс за запазване на доходите си на всяка цена.

През лятото на 2001 година теорията за структурната икономическа криза беше, според мен, готова в незавършен вид. Да се избегне кризата, тоест, да се предпази фондовия пазар от падания, вече беше невъзможно – и започнах да подозирам, че властите на САЩ ще решат, че ако не избегнат процеса, то трябва да го възглавят във вид на крупен терористичен акт , който е изгоден за всички участници в процеса.

Журналистите, започнали да обсъждат това, бяха изгонени от професията с желязна ръка – в свободата на словото днес, след Либия, никой не се съмнява вече… Всичко това вече не е за първи път: гибелта на броненосеца „Мейн”, на рейд в Хавана, началото на войната с Испания през 1899 година, Пърл Харбър, инцидентът в Тонкинския залив, арабските революции и вълненията в Израел.

Естественото развитие доведе до това, че рационалните въздействия на ситуацията са неефективни и се налага да се променят „правилата на играта” – да се демонстрира неизбежността на измененията, да се променят методите за управление, за да се компенсират негативните изменения при тяхното влияние върху елита.

Разривът между богатите и бедните в САЩ достига рекордни стойности и реалните доходи на домакинствата продължават да падат.

Ще произтекат събития, които ще покажат на част от елита, че загубата на нейния статус и доходи се явява обективно и неизбежно като банкрута на Lehman Brothers. Подобни събития ще се повтарят все по-често и жертвите на богатите ще бъдат все повече.

Сериозен проблем ще стане политическата ситуация в света, тъй като разпалването на регионалните конфликти и манипулациите със световните цени винаги са били повод за отстраняване на неугодните. Така че 11 септември 2001 година стана символ на влизането в съвършено нов, ужасно некомфортен свят, в който и сега живеем и ще живеем още дълго.

Реплика: Надявам се, че е за кратко, дори и затова, че работата е стигнала до Израел…

[54469]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed