„Едно семейство” – не е утопия!

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Много, много хора са на мнение, че взаимното поръчителство, взаимовръзката като в едно семейство е утопия, че в нашия егоистичен свят е невъзможно да постигнем това…

Отговор: Напълно съм съгласен с тях в първото им отношение към такъв призив, към тази, действително, като че ли утопична теория, която предлагаме. Но това е задача, която ни поставя природата и трябва да се заемем с нея.

Колкото повече съответстваме на тази хармония, на тази взаимовръзка, която разкриваме в природата, толкова ще ни е по-добре. В противен случай, ще влизаме в противоречие с нея и, разбира се, ще получаваме огромни удари. Няма къде да отидем!

Така сме се движили постоянно в продължение на цялата история. Към действия са ни тласкали нуждата, желанията, потребностите. През цялото време сме чувствали: „Трябва да се направи нещо!”. Отивали сме на революции, на барикади, на войни. Погледнете с какви методи хората са се развивали: постоянни сбивания, войни, разпределяния…

А днес, когато сме напълно взаимозависими един от друг, това вече не е решение на проблема. Днес трябва просто да разберем какво в действителност се нарича глобална криза.

Това не е криза на икономиката. Защото икономиката е само отражение на нашите свойства, на нашите взаимоотношения. Парите са просто еквивалент: колко искам от теб, и ти от мен, и аз от другите и т.н., и по какъв начин уравновесяваме тази система.

Днес тази пошла егоистична система: ”аз на теб, ти на мен” е абсолютно негодна за по-нататъшно използване. Това е и на първо място икономическата криза, която е породила тази система на взаимоотношения.

Днес вече не можем да управляваме света егоистично, като се основаваме на егоизма, на насилието, на парите и на силата. Защото ако завися от останалите, то не мога да правя с тях всичко, което ми е угодно, тъй като, в резултат, оказвайки се под техния силов или финансов натиск, получавам отрицателна обратна връзка и всичко се връща към мен като бумеранг – много пъти превишаващо моите егоистични действия.

Това е закон на интегралната аналогова система. В техниката се изучава като закон за поведение на затворени системи и съществува огромен математически апарат за тяхното описание. По тази тема също много пишат психолози, специалисти в областта на възпитанието.

Въпрос: Но защо изведнъж сега, в тази точка е започнала да работи тази интегрална система?

Отговор: Защото в резултат на егоистичното ни развитие, нашият егоизъм се е затворил, станал е интегрален. Но на практика, това се е случило не изведнъж, а продължава вече няколко десетки години. Просто докато е започвало да се проявява в обществото, са минали 50 години. Защото още от 60-те години на миналия век вече са започнали да пишат статии за това – например „Римският клуб” и други. А Вернадский е писал още по-рано, няколко десетки години преди това.

[51466]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed