С лице към страната и света

каббалист Михаэль ЛайтманПрез лятото на 1940 г. Баал а-Сулам е публикувал вестника „Народ” в последен опит да стигне до някакви практически действия преди катастрофата и пред лицето на проблемите, обхващащи тогавашната мандатна Палестина.

Той е искал по някакъв начин да тласне народа по-близо към обединение и е направил всичко, което е могъл, за да постигне това. Обаче веднага след публикуване на броят, неговите врагове незабавно се надигнали и докладвали за вестника на британските власти, които спрели издаването поради обвинение в обществена агитация.

Днес също нямаме друго решение освен да реализираме пътя, предложен от Баал а-Сулам – пътя на обединение. Създалата се ситуация в Израел и в света не е по-малко заплашителна от ситуацията в неговото време. Но сега условията са различни – несравнимо по-благоприятни.

Трябва да приемем върху себе си отговорността и да я реализираме. И можем да го направим. Имаме подготвителната основа за това, възможностите и необходимите вътрешни и външни условия. Всичко се изгражда само за да можем да се организираме правилно, и когато го направим, успехът със сигурност ще ни споходи много скоро.

Нека се пропием от духа, който Баал а-Сулам е искал да предаде и който ние, неговите последователи, трябва да оживим днес.

Имаме много групи по целия свят. И относно това е важно да разберем, че всички онези, които са лично свързани с поправянето на света, които са получили точка в сърцето, се наричат „Израел”. Те са тези, които водя света напред, докато живеят и действат в собствените си страни, така както главната група в Израел помага на целия еврейски народ да разбере и да осъзнае нуждата от взаимно поръчителство. Всяка група във всяка страна е в същата ситуация.

Страните на света са като органи на общото тяло, които принадлежат на различни жизнени системи. Затова нашите групи дават жизнени сили на техните народи във всяка част на света. Всяка част от нашето движение, всяка група има същата връзка със своя народ, както ние имаме тук с еврейския.

Затова, думите на Баал а-Сулам са приложими във всяка група, а също и във всички групи заедно с техните връзки със света (от науката Кабала знаем, че частното и общото са равни).

От урок по вестника „Народ”, 14.08.2011

[51259]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed