Претенции към Лайтман!

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Никога не бих си помислил, че кабалисти биха излезли да протестират. Не мислех, че са толкова десни. Вие от високо говорите за необходимостта хората да се възпитат. Кой ви даде правото да правите това?

Отговор: Ако прочетете какво казват кабалистите за поправянето на света чрез разпространението на кабала, тогава нямаше да сте изненадан (виж книгите „Виж доброто” и „Така е казано”). Ако знаехте повече за кабалиситите, за Баал а-Сулам и неговите срещи с Бен Гурион, за необходимостта от интегрално, национално възпитание (виж вестника “Народът”), тогава щяхте да разберете, че Кабала е методът за поправянето на човек, методът за възпитание на човек, докато той стигне нивото на днешния глобален, интегрален свят. Всъщност, без да го опознаем, няма да оцелеем.

Точно затова излизаме на улицата – не за да обясним нашето мнение на хората, а за да обясним законите на природата на новия свят, в който се озовахме. Кабала говори за това вече много години. И ни казва какво ще се случи със света.

Аз не съм нито десен, нито ляв. Аз съм по средата, един кабалист не е “за” никого, а е само за обединение. Оказва се, че аз съм против левите, които днес изобщо не са леви, а съм “за” прекратяване на съществуването на народа на Израел. И съм напълно наясно какво значи това не само за моя народ, но и за цялото човечество, и затова съм против. Аз съм ляв, а не те, защото аз съм за солидарност и обединение. Аз съм за всенародна дискусия, докато те са против всякакви дискусии, защото тяхната цел е да унищожат “ционитското образование”.

Възпитанието е подготовката на човек за нов свят, в който той трябва да влезе и където трябва да живее успешно. Днес, както виждаме, никой от световните лидери не знае какво да прави. Г8 и Г20 се събират и после се разделят без да постигат съгласие, защото не знаят какво да правят, както и техните съветници. Вижте какво казах на моята лекция на форума “Световна мъдрост” в Ароса, Швейцария преди 6 години: най-важното нещо е възпитанието, тоест да научим хората на законите на природата, които се изразяват в света днес (виж какво казват учените за това днес!).

Кабала е практическа наука за новия свят. Тя чакаше точно нашето време, за да се разкрие и да помогне на хората да разберат как да продължат да живеят. Вярвам, че хората наистина се нуждаят от това. И вярвам, че те ще разберат, че това е добрият начин, преди страданието да ги принуди на това.

[50634]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed