Правилен плик за посланията от Природата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Вие казвате, че масата хора изобщо не са задължени да изучават науката кабала така, както ние го правим. Но дали човек може да се промени вътрешно, ако не се сближи с първоизточниците си? Защото всички промени идват от тях.

Отговор: Ти си стигнал до кабала, защото имаш желание да напредваш. По този начин точката в сърцето тегли човека напред. Той се чувства зле, иска да види утрешния ден, да достигне нещо, да разкрие за себе си небесата, затова идва да се учи.

Без значение колко пари има в сметката си, независимо дали му се подреждат добре или зле нещата в работа и дома. Той има друга мъка – трябва да намери смисъл на живота си, да открие своята цел.

Съвсем не така стоят нещата при тези, които се движат напред, подбутвани от материални обстоятелства: липсата на средства, неравенството, пораждащо завист към околните и т.н. Този негативен аспект дърпа назад и предизвиква страдания.

Когато хората са задвижвани само от страданията, а не от вътрешен повик, не от желание за развитие, не можеш да ги убедиш, че учението може да разреши всичките им проблеми. Защото човекът не свързва своята болка с добрата цел, която се намира отпред, с разкриването на Добрия и Творящ добро. И той няма да напипа тази връзка, докато не излезе от злото.

За тази цел той трябва да се заинтересува занапред от доброто, само доброто за него се нарича “обединение”, “поръчителство”.

И затова ти му казваш: ако се обединим и влезем в съответствие с интегралната, глобална Природа, ще ни е добре. Вместо препратки към мъдростта на Кабала, ти го препращаш към учени, политици, икономисти и т.н.

Ти му представяш факти, които вече са признати и огласени от хора, които имат тежест в очите му. Той не мисли да седне да учи с вас, той има различни планове за живота си – и това означава, че трябва да му дадеш подходящ отговор и достъпно средство за изпълнението му.

Казано е: “Възпитавай отрока си, съгласно отредения му път”. Обръщаме се към хората така, че да бъдем разбрани и чути. Ние говорим от гледна точка на самата Природа и доказваме, че кризата е резултат от глобалния, интегрален свят. Събираме становищата на специалисти и резултатите от научни изследвания, за да съставим от тях образ на кризата и на нейните решения.

Цялата работа е в това, че човечеството не съответства на съвременния свят и следователно не може да свикне с него. Ние ще сме на прав път само тогава, когато започнем да се обединяваме. Десетки хиляди интелигентни глави, най-добрите човешки умове говорят за това. Предаваме на света техните думи, защото на тях все пак им вярват. Те твърдят, че без поправяне на човека не са възможни никакви промени към по-добро. И това послание ще бъде чуто поне от някои от слушателите.

От урок по книгата “Зоар”, 12.08.2011

[51061]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed