Поръчителството – това е отговорът на призива на природата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Трудно е да се повярва, че има организация, която изведнъж решава да прави добри неща, без всякакъв интерес за себе си, така че у хората естествено възниква недоверие към вашето движение “Поръчителство” …

Отговор: Ние не се готвим да правим добро никому – просто така, от само себе си. Това не е присъщо на нашата природа. Кабалистите уж го знаят! Искаме хората да знаят защо природата ни дава такова условие – “да създадем глобална неразделна връзка, като едно семейство” – и как можем да направим, себе си, нашето общество, хората и света балансирани, хармонични, безопасни и пълни с всичко, което ни е необходимо за правилно и добро съществуване.

От една страна, това изисква постепенно, търпеливо обяснение и образование. От друга, светът все пак се движи към нарастващ хаос и ще застави хората да бъдат по-внимателни към намирането на изход от положението, на инструмент за промяната му. И тогава те постепенно ще открият, че ние предлагаме решения, изходящи от условията на природата.

Това не е изкуствена теория, създадена от икономисти, еколози и други специалисти – тя идва от самите условия на природата. И затова тук няма нищо наше. Ние просто обясняваме на хората: Погледнете какво всъщност се случва в природата, как е устроен нашият свят, как е устроена системата на взаимодействие между хората, към какво вървим и как можем да променим всичко.

Днес самата природа ни изпраща този призив. Защото, ако видим кризата като глобална, интегрална, ако разберем нашата всеобща взаимовръзка, и тя е лоша, разбира се, това ще ни доведе до война, до голямо сбиване. А ако постоянно се опитваме да я подобрим, да я смекчим, то това ще ни доведе до взаимно добра, хубава връзка. Това е взаимното поръчителство, когато знам, че съм зависим от всички и всички от мен, и  се опитвам да направя тази взаимозависимост добра.

[51472]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed