Поддръжка и пример

Човечеството е болно. Но не ни е достатъчно просто да излекуваме болния без неговото знание, както е в нашия свят, когато човек пие лекарства без да знае как действат. Не, на духовния път всеки трябва да намери разбиране, усещане, да достигне дълбочината на цялото мироздание.

Всеки трябва да се съедини с цялото огромно желание на всички души, да изучи общата система и да премине към отдаване. С други думи трябва да преминем към осъзнаване на цялата действителност.

И затова нашата организация поставя пред себе си, преди всичко, възпитателните и просветителски цели. От капката семе трябва да отгледаме човек, подобен на Твореца. Ние трябва да му помагаме, да го поддържаме, да му предоставяме всичките необходими средства и инструменти. Тогава всеки сам ще построи себе си и ще придобие подобие с Твореца по свойства.

Нашата задача е да приповдигнем всеки, да го разгърнем, да го оформим, да му помогнем в развитието. Той трябва да действа сам, но ние сме тези, които му оказваме помощ и поддръжка.

А засега трябва да проявяваме търпение към всички, които застават против нас и само да ги снабдяваме, съобразно с разбирането им, с доказателства, с материали за запознаване със ситуацията. Трябва да ги изведем от ”късото съединение”, да им дадем възможност да погледнат на себе си отстрани. Такава е задачата ни.

За да я реализираме правилно, преди всичко е нужно сами да се обединим над всички различия, разногласия и раздори. Каквото и да е вътре ”любовта ще покрие всички престъпления”. Трябва да даваме пример на хората, да им показваме как работим помежду си в хармония, любов и единство.

И всичко това е заради целта. Нищо друго не е по силите си да ни обедини. Ако я няма целта, ние разбира се не бихме се свързвали един с друг. Но целта задължава и затова всички се обединяваме, приканвайки към това сплотяване целия свят. Защото и учените откриват, и здравият разум подсказва, и общосветовните тенденции свидетелстват за това, че да се построи надеждно бъдеще в интегрален взаимосвързан свят е възможно само по пътя на всеобщото обединение, а не на борбата.

От 3-тия урок на конгреса в Германия, 06.08.2011

[50843]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed