Не се тормози като хванат крадец

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да съумеем да възненавидим своето зло още повече от сега?

Отговор: Никога не можем сами да намразим своето зло или да заобичаме доброто. Такова отношение може да създаде вътре в нас само светлината, връщаща към източника – именно в това се и състои нейното действие.

Освен ненавист към злото, друго повече не ни е необходимо – всичко останало ще изградим над нея. И ако това бъде истинска ненавист към злото, получена от светлината, то ще се отнеса правилно към нея и веднага, с нейна помощ, ще изградя отношението си към света, към доброто.

А няма да седя и да се тормозя защо съм толкова лош. Това съвсем не е нужно, защото в такъв случай просто се намирам в своето его. Това е неправилен подход за използване при разкриването на злото – като крадец, който се тормози за това, че е откраднал, защото сега ще го хванат и трябва да страда.

Но знак за правилното развитие (с помощта на учение, група, разпространение) е, ако приемам разкриването на злото с радост, защото това ми дава възможност да напредвам. Разказват, че раби Акива се е смял, виждайки как се разрушава Храмът, защото е възприемал това като знак за приближаване на окончателното поправяне.

Защото освен разкриването на злото – нищо повече не се изисква. Ако злото се разкрива с помощта на правилна подготовка и се използва правилно, то незабавно постигаме доброто.

Цялото добро се изгражда за разкриване на злото. Затова, ако човек разкрива злото не като хванат крадец, на когото не му се е отдало да открадне за своя егоизъм, а разкрива злото в своето отношение към другарите и към Твореца, то веднага усеща в това разкриване на злото противоположността  – Този, който е разкрил това зло, светлината, връщаща към източника. И той веднага се прилепва към светлината и въз основа на разкриването на това зло съгражда заповед, тоест идва от следствието към причината.

От урок по статия от книгата „Шамати”, 10.08.2011

[50870]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed