Медиите са кутийка без дъно

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Човек гледа телевизия средно по няколко часа на ден. Съвременните програми, филми и предавания буквално насърчават насилието и убийствата. Как е възможно, от една страна, да искаме да разпространяваме правилни ценности в обществото, а от друга страна, да отравяме умовете на хората с насилие на екрана от самото им детство?

Отговор: Както виждате, хората биват дрогирани, а правителствата си правят своето. И това е така по целия свят, освен в страните с авторитарни правителства, като Иран и Венецуела.

На всички места медиите, като цяло, и конкретно телевизията не знаят граници.

Това дрогиране не е случайно и то ще продължи, докато хората не покажат своето отношение към целта. Само тогава ще получат силата да разрешат този проблем. Работата е там, че съвременните канали за комуникация разкриват злото в нашия живот и по този начин ни насочват към целта. Затова ако просто започнеш да ликвидираш „добрата за нищо” медия, как тогава хората ще разкрият злото?

Имаме си работа с две противоположности в едно явление. Всъщност Творецът използва това зло, за да ни насочи към доброто, но към истинското добро, а не към фалшивата идилия на добрата медия, която отглежда добри момчета и момичета. Не това е целта. От нашия край ние трябва да се стремим към свързване. А нашата връзка е чрез любов към другите като към себе си и към Твореца. Това е единственият начин да постигнем нашата цел. Просто да гледаме „добрата” телевизия няма да ни помогне. За повече прочетете статията на Баал а-Сулам „Изграждане на бъдещето общество”.

От беседа за поръчителството и обществената справедливост, 23.08.2011

[52307]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed