Малка стъпка на човека – гигантска крачка на човечеството

каббалист Михаэль ЛайтманЗа да стигнем до съответствие с интегралността на Природата, ни е необходимо във всички сфери на своята дейност да започнем да се отнасяме по друг начин един към друг. Дори ако промяната е малка, дори ако е само 1%, стане ли, тя ще е по целия свят и затова ще предизвика радикални, много големи промени към по-добро.

Въобще, недооценяваме малкото. Например, за 50 години средната температура в света се е повишила с 0,1% – и погледнете до какви промени е довело това: топят се ледниците на Аляска и в други места, нивото на океана се повишава в сантиметри, климатът се променя… Някакви жалки 0,1% – но в целия свят.

По такъв начин мъничката промяна във всеки ще умножим по седем милиарда души, които са взаимосвързани помежду си в степен, която не е била по-рано. Между тях в нещо вече се е установила всеобща близост и затова малко помръдване, като резултат, ще доведе до много големи промени и светът по удивителен начин ще се преобрази.

Защото мащабите на текущите процеси са много големи. И затова, малкото ще предизвика множество последствия в нашия живот. В условията на взаимното влияние всеки въздейства на всички, тъй като всички сме свързани в единна мрежа: с мисли, желания, планове и т.н. За това говорят и учените. В резултат, нашите мисли и желания се сближават и се включват взаимно.

Това създава за човечеството съвършено друга територия, платформа за съществуване. По такъв начин ние, хората, чрез въздействието „всички на всеки” и „всеки на всички”, умножаваме своите изменения. Малката промяна във всеки ще се умножи по седем милиарда, а седем взаимно свързани милиарда влияят на всеки толкова по-силно. Тук се създава особена прогресия – като лавина, която все се увеличава. Като че ли си пуснал двигател, чиито обороти нарастват, благодарение на умножаването, благодарение на нашата взаимовръзка.

А нали хората се намират на най-висшето стъпало на природата. Свойствената ни сила на мисълта, силата на желанието превишава всички останали фактори. Най-скритата сила винаги е най-велика. Тази сила на човешкото стъпало стои над силите на неживата, растителната и животинската природа. И затова, със своите промени ние въздействаме на всичко, което ни обкръжава. Резултатите не се ограничават само със самото човешко общество. Изменяйки се, ние водим до равновесие на всички сили в света.

Тогава ще влезе в норма времето, ще улегнат всевъзможните природни явления, ще се реши проблемът с дефицита на енергия и секващите природни ресурси. Навсякъде, където днес ни застигат неудачи, ще почувстваме промени и ще достигнем успех. Защото по този начин създаваме равновесие в цялата природна система, която представлява сама по себе си едно цяло.

И затова, ние не просто искаме малко да облекчим живота за себе си. Ако спазваш закона на природата на своето ниво, то, явявайки се човек, възвисяващ се над всички останали нива на природата, ти оказваш влияние и върху тях. Както пише Баал а-Сулам, цялата природа се издига и се спуска заедно с човека. Тя няма свобода на избора, за да се движи към равновесието и само човекът, предизвикващ дисбаланс, може сега да доведе всичко до баланс, към обединяване. Затова цялата природа се присъединява под него, отдолу – тази система само съпровожда нашата човешка система.

От беседа за новата книга, 11.07.2011

[51141]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed